Mona Karipidou, pappa Efthimios Karipidis och den numera klassiska semmelpizzan.

Mona Karipidou, pappa Efthimios Karipidis och den numera klassiska semmelpizzan. Arkivfoto: Martin Wingren

Semmelpizza på Fettisdagen: "Alla tyckte om den och var ledsna när vi slutade"

I Klippan börjar pizzan med mandelmassa och vispad grädde bli tradition

KLIPPAN.

"För däremellan kommer semmelpizzan". Nja, det är kanske inte riktigt så som den klassiska jullåten går, men på en pizzeria i Klippan skulle man mycket väl kunna ta fasta på textraden. Här är semmelpizzan nämligen på god väg att bli tradition.

Av
Mikael Öhrn

Förra årets succé med en pizza bestående av bland annat mandelmassa, vispad grädde och florsocker är tillbaka i Klippan; traditionstyngd som den börjar bli.

– Alla tyckte om den och var ledsna när vi slutade efter semleperioden. Vi lovade att ta upp den igen det här året, och det har vi gjort. Det är många som har kommit tillbaka och är glada över att den är här igen, så jag tror att vi kommer att fortsätta med den varje år, säger Mona Karipidou, som driver 21:ans restaurang och pizzeria i Klippan tillsammans med sin pappa Efthimios Karipidis.

"Jag är lite trött på

rutiner, så jag vill hela

tiden hitta på nya grejer"

Hon har både en kock- och en konditorutbildning, i kombination med ett stort intresse för att prova nya saker har det också dykt upp pizzor av det lite mer udda slaget på menyn.

– Jag är lite trött på rutiner, så jag vill hela tiden hitta på nya grejer för att bryta av från det vanliga. När man sen ser att människor gillar det får man energi av det och testar på ännu fler grejer, säger Mona Karipidou och berättar att hon får en del inspiration från Nätet.

– Jag har tagit lite här och där och gjort min egen grej, fortsätter hon.

Rocky roads med marshmallow och en After Eight-pizza med mint och choklad har bland annat testats, men utan att kvalificera in på menyn. Den förre föll bort på grund av att den blev för komplicerad och tidskrävande att göra och den andre föll bort för att den helt enkelt inte behagade smaklökarna.

– Jag tyckte inte den var jättewow, säger Mona Karipidou.

Däremot är Nutellapizzan, med bland annat Nutella, banan, hallon, krossade kex och nougatsås, ett annat lyckodrag.

– Den är uppskattad bland unga, säger Mona Karipidou och berättar att både den och semmelpizzan är efterrätter som dessutom är väldigt mäktiga.

– Jag tror inte att man orkar äta både en vanlig pizza och en semmelpizza, men det är många som kommer in, inte vill ha mat och då vill ha något sött istället. Då delar de på den, säger Mona Karipidou.

Semmelpizzan är här bara under en begränsad tid, troligtvis februari månad ut.

Publicerad 05 March 2019 11:22