I dag är det första advent och många tänder första ljuset i ljusstaken. Men många skåningar glömmer bort att släcka, enligt en ny undersökning.

I dag är det första advent och många tänder första ljuset i ljusstaken. Men många skåningar glömmer bort att släcka, enligt en ny undersökning. Foto: Mostphotos.com

Uppmaningen: Glöm inte att släcka ljusen

Ny undersökning visar att många glömmer bort levande ljus och spisplattor

SVERIGE.

Idag tänds det första ljuset i nedräkning inför julen. Men många slarvar och glömmer bort att släcka. Var femte skåningen uppger att de någon glömt att blåsa ut ett levande ljus. Det visar den nya nationella trygghetsundersökningen ”Svenskarna och trygghet 2018”.

Av
Andreas Holm

– De flesta känner nog till riskerna med levande ljus och att man måste vara försiktig med ljusstakar med mossa samt släcka ljusen när man lämnar rummet. Men den senaste forskningen visar att spisar är ett ännu större problem, så det finns all anledning att tänka på detta under julstöket, säger Thomas Gell, kanslichef på Styrelsen för Svensk Brandforskning, i ett pressmeddelande.

Undersökningen har genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Verisure och visar att många glömmer att släcka ljus eller låter spisplattor stå på. Alarmerande är också att nästan nio av tio skåningar, 89 procent, låter mobiltelefonen eller surfplattan laddas under natten.

– Man ska komma ihåg att vissa enheter kan bli väldigt varma vid laddning, vilket medför en brandrisk. Därför uppmuntrar vi till att exempelvis installera en timer som stänger av elförsörjningen efter en timme eller två, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure.

Fakta: Det som skåningarna glömmer

Vanligaste åtgärderna för brandsäkerhet som invånarna i regionen missar är:

Låter telefonen/surfplattan sitta i laddaren på natten (89 %)

Glömt släcka levande ljus när de lämnat rummet/hemmet (23 %)

Glömt spisplattorna på när de lämnat rummet/gått hemifrån (13 %)

Lämnat lock/plattången på och gått hemifrån (3 %)

Undersökningen har genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Verisure där 6 376 personerna i åldern 18–74 har intervjuats under perioden 27 augusti – 3 oktober 2018.

Källa: ”Svenskarna & trygghet 2018”

Publicerad 02 December 2018 06:00