2020 slutar ICA sälja engångsartiklar och sugrör av plast. Målet är att produkterna ska vara tillverkade av förnybart eller återvunnet material.

2020 slutar ICA sälja engångsartiklar och sugrör av plast. Målet är att produkterna ska vara tillverkade av förnybart eller återvunnet material. Foto: Mostphotos.com

Matvarujättens nya strategi – stopp för plast

Inför även pant på juice- och smothiesförpackningar

SVERIGE.

ICA har tagit fram en miljövänlig strategi där de slutar sälja engångsartiklar av plast. Målet: att alla produkter ska vara återvinningsbara.

Av
Andreas Holm

Inom två år ska muggar, tallrikar, bestick och sugrör av plast som säljs i ICA-butikerna tillverkas av papper eller andra biologiska material som inte påverkar miljön eller riskerar leda till plastförorening av haven.

– Vi behöver minska den totala användning av plast och se över vilken typ vi använder, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör ICA-gruppen, i ett pressutskick.

Detaljhandelsföretaget arbetar nu att använda återvunnen plast eller material tillverkade av förnybara material. Den nya strategin innebär att ICA:s egna produkter ska vara återvinningsbara eller gå att återanvända till 2022 och till 2030 ska de bestå av endast återvunnet eller förnybart material.

Det innebär bland annat att flera nya sockerrörsförpackningar ersätter plasten och att plastlådor inom frukt och grönt byts mot papper eller återvunnen plast. Även en pant införs på bland annat juicer, smothies och shots.

– Förutom hållbara material är en annan viktig aspekt att förpackningarna i sig ska bidra till ökad hållbarhet för själva innehållet och undvika matsvinn. Ett exempel på det är köttförpackningen skinpack som förutom minskad andel plast har inneburet ökad hållbarhet och ett minskat svinn från butik på över 40 procent, säger Kerstin Lindvall.

Publicerad 02 October 2018 11:22