Många bostädsägare oroar sig för kommade räntehöjningar enligt en ny undersökning från Svensk Fastighetsförmedling.

Många bostädsägare oroar sig för kommade räntehöjningar enligt en ny undersökning från Svensk Fastighetsförmedling. Foto: Mostphotos.com

Varannan bostadsägare oroar sig för stigande bolåneräntor

"Viktigt att ha koll på hur man påverkas"

SVERIGE. Förra veckan valde Riksbanken att lämna reporäntan oförändrar. Trots det oroar sig många för höjda räntor och en risk att behöva flytta. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer.

Av
Andreas Holm

I över tre år, sedan februari 2015, har Sverige haft en negativ reporänta, som nu ligger på -0,50 procent. Riksbankens styrränta förväntas höjas vid årskiftet men redan nu säger sig flera bostadsägare vara oroliga för kommande räntehöjningar. Varannan av de ett tusen tillfrågad i Bobaremtern oroar sig för ränteutvecklingen medan var femte uppger att de inte kommer klara av stigande bostadskostnader med mer än 3000 kronor. Då måste de se sig om efter ett billigare boende.

– Svenskarna är betydligt mer oroade över stigande bolåneräntor idag än bara för två år sedan. I vår Bobarometer som vi genomförde under 2016 svarade 62 procent att de inte alls var oroade, vilket kan jämföras med årets siffra som ligger på 36 procent, säger Petra Wester, tf vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Trots en ökad oro av att inte klara av ökade boendekostnader vid stigande bolåneräntor har var tredje svensk enligt undersökningen en sparbuffert med över 100 000 kronor för oväntade utgifter. Endast nio procent saknar sparande och den största gruppen där är unga mellan 18-29 år (18 procent).

– Troligt är att reporäntan kommer att stiga kring årsskiftet, då är det viktigt att man har koll på hur man påverkas av en eller två procents ränteökning, säger Petra Wester som råder bostadsägare att se över sina lån så att de har rätt fördelning rörligt och fast beroende sin ekonomiska situation.

I Bobarometern framgår också att 17 procent av de tillfrågade bostadsägarna inte har några bolån och att hela 14 procent säger sig klara en månatlig ökning på boendekostnaden med mer än 11 000 kronor.

Publicerad 20 September 2018 06:00