Biodlare och bikupa i Torup i början av sommaren.

Biodlare och bikupa i Torup i början av sommaren. Foto: André Kvist.

Toppar och dalar för stressade biodlare

"I Skåne är det väldiga variationer"

SKÅNE.

Halvvägs genom sommaren har resultatet av den tidiga och heta perioden satt djupa avtryck för biodlarna. Generellt är det en god honungsskörd med stora mängder. På andra håll har torkan skapat stora problem. Nu hoppas man på regn för att slutspurten ska bli god.

Av
André Kvist

Biodlare som hastade ut och var snabbt igång med bikuporna tidigt på säsongen kan räkna med en riklig skörd i Skåne. Samtidigt har många andra biodlare förlorat mängder med honung på grund av värmen.

– De som har varit på plats tidigt i våras och hann med, har fått in en tidig skörd och stora mängder. Medan den normala tiden för skörd, som är lite längre fram, är helt borta, säger Leo De Geer, ordförande för Biodlarna Skåne.

De Geer berättar att till exempel vildhallonen har inte gett någonting, det har helt enkelt varit för torrt under blomningsperioden. Biodlare som skiljs åt med ett par kilometer har fått vitt skilda resultat.

– I Skåne är det väldiga variationer. Allt från extremt höga till de som ligger på normalnivå och något mindre värden. I mitt fall hann jag inte få ut mina lådor och har nog förlorat 10-15 kilon per kupa. Någon extrembrist är det inte men väl försämrad jämfört med normalt för många.

I landet generellt verkar det som att går mot en ytterst bra honungssäsong. Ännu är det för tidigt att tala om rekord men det ser lovande ut.

Leo De Geer önskar sig vatten för att inte sensommarens skörd ska gå förlorad.

Leo De Geer önskar sig vatten för att inte sensommarens skörd ska gå förlorad. Foto: Biodlarna/presbild.

Bekymret som ligger framför odlarna är vattnet. För binas skull så klarar de sig bra, biodlare har för vana att se till att det finns vattendrag nära kuporna. Det är värre med grödorna. Senare delen av sommaren brukar vanligtvis ge mycket honung men i nuläget kommer det inte att hända på grund av torkan.

– Det krävs vatten för att blommor ska ge honung så de få ställen där det har regnat skurar så är det bättre, och de kupor som är ute på de brända öppna landskapen är det sämre. En vecka med regn nu hade inte varit fel, säger Leo De Geer.

Publicerad 09 July 2018 07:00