Jonna Nilsson, Johanna Loneryd och Clara Johnsson lyfter och landar i sommaren 1921.

Jonna Nilsson, Johanna Loneryd och Clara Johnsson lyfter och landar i sommaren 1921.

Orädda att flyga

Bruksspelet blir rena himlaspelet

Av
PER OHLSSON

KLIPPAN. Femte musikalsommaren och nionde sammanlagt för teaterkompisarna Jonna, Johanna och Clara. Då passar Bruksspelet på att gå till väders.
Stjärnensemblen i all ära, men det är faktiskt de glada amatörerna som gör Bruksspelet.
– Det är en nyttig påminnelse att komma hit och träffa alla idealister som gör det här bara för skoj skull. Se på de härliga barnskådespelarna. Det var så jag själv började en gång, säger Thérèse Andersson Lewis.
Det är hon som har huvudrollen i ”Högt flygande planer”, som landets första kvinnliga aviatris, Elsa Andersson.
Du spelade Nils Holgersson i Helsingborg. Har du fastnat i flygfacket?
– Ha, ha, ja tydligen. I alla fall här nere i Skåne.

Årets föreställning utspelar sig under 1920-talet. Vi får möta bruksarbetarna i en tid då kvinnorna fick rösträtt, då Karl Gerhards första revy hade premiär och Elsa Andersson utbildades i Ljungbyhed och tog sitt flygcertifikat.
En 20-talsmusikal om framtidstro och om människor som modigt kastade sig ut i det okända. Jonna Nilsson från Ljungbyhed och Klippantjejerna Clara Johnsson och Johanna Loneryd har redan stått på scenen några somrar och känner sig varma i kläderna.
– Det var min syster, som också är med, som fick mig att börja, säger Jonna.
Vad skiljer årets uppsättning från de tidigare ni varit med i?
– Det är lite allvarligare och handlar inte bara om livet på bruket, utan om vad som händer i Ljungbyhed och om kvinnornas kamp för rösträtt."Titta jag flyger!" Thérèse Andersson Lewis har bytt Nils Holgersson mot Elsa Andersson. Andreas Eldeen spelar hennes make och gläds åt att vara tillbaka bland alla glada amatörer i Klippan.

Nioåriga Mio Ahlqvist från Ljungbyhed och åttaåriga Elin Pettersson från Höja tillhör de yngsta i ensemblen – men inte heller de är debutanter.

Nioåriga Mio Ahlqvist från Ljungbyhed och åttaåriga Elin Pettersson från Höja tillhör de yngsta i ensemblen – men inte heller de är debutanter. "Nej, det är andra året för oss båda. Och min mamma och storebror är förresten också med", berättar Mio. Helsingborgaren Daniel Magnusson spelar deras storebror.

FLYGSOMMAR

Vad: Högt flygande planer, en musikal om 1920-talet.
Var: Klippans pappersbruk.
När: 30 juni-23 juli.
Regi: Annika Kofoed.

Manus: Annika Kofoed, Bim Wikström.

Musik: P-O Nilsson.

Sångtexter: P-O Nilsson, Bim Wikström.

Koreografi: Melker Sörensen.

Scenografi: Anna Quiding.

Producent: Heléne Lindquist.
Skådespelare: Thérèse Andersson Lewis, Frida Bergh, Andreas Eldeen, Stefan Clarin, Albin Ganovic och ensemblen från Teater Amabile.
Mer info: bruksspelet.se

Publicerad 27 June 2017 16:30