Efter 30 års väntan är KK Karpen åter representerade i landslaget. Detta genom femtonåriga Linnéa Persson som laddar upp inför Nordiska Ungdomsmästerskapen på Färöarna. ?Foto: Diana Larsson

Efter 30 års väntan är KK Karpen åter representerade i landslaget. Detta genom femtonåriga Linnéa Persson som laddar upp inför Nordiska Ungdomsmästerskapen på Färöarna. ?Foto: Diana Larsson

Perstorpstjej simmar med landslaget

Stor spännvidd när eldsjälar prisas

SÖDERÅSEN. Motorsågskonstnär, landslagssimmare, Lions, handbollsspelare... En gång om året väljer flera kommuner att uppmärksamma invånare som gör behjärtansvärda insatser. De får kliva upp på scen och prisas på kommunernas respektive nationaldagsfirande

Perstorps Kulturpris
går i år till Bert Klang för hans berömvärda kulturgärning genom Hagstadstämman som anordnats i mer än 20 år. Eldsjälspriset går till Gösta och Birgitta Lindberg för deras förtjänstfulla insats genom Lions julfirande. Det delas även ut prestationspriser till systrarna Jenny och  Cajsa Wegner samt Christopher Sloan, bowling, Alma Hurtig, volleyboll  och Linnéa Persson, KK Karpen.
Det är omkring? 30 år sedan KK Karpen fanns representerade i  landslaget. Nu är det åter dags och det genom 15-åriga Linnéa Perssons snabba tider i bassängen. Att tävla med landslaget har alltid varit en av hennes drömmar.
– Det har varit mitt mål, men jag har inte vågat hoppas för mycket.
Nu har hon blivit uttagen till att simma Nordiska Ungdomsmästerskapen på Färöarna den 8-9 juli. Motståndet blir tufft, men Linnéa tror på en bra placering. Simma det kan hon så nu gäller det att jobba med det mentala för att fixa tävlingsnerverna.
– Jag försöker att inte göra för stor grej av det. Jag fokuserar och gör som jag brukar – det har ju fungerat hittills.
Simning har alltid? varit ett självklart inslag i Linnéas liv. Hon tycker simning är roligt och tränar gärna de åtta, nio passen varje vecka. Knepet för att bli ett strå vassare än motståndarna är flera:
– Simning är roligt,  jag ger aldrig upp och jag tränar hårt och noggrant.
Simning och skola tar upp det mesta av Linnéas tid. Motivationen för att orka hämtar hon i utvecklingen med snabbare tider, medaljer på större tävlingar och nu senast landslagsuttagningen.
– Ibland kan det vara segt, men väl på träningen så träffar jag mina kompisar och då blir det kul igen.
För att ?hinna ?med plugg och träning är det fullt fokus som gäller.
– Det är lättare att hinna med allt när jag är välstrukturerad. Man gör det man ska när man inte har så mycket tid.

Järnvilja i kombination med smidighet i vattnet innebar silver på ungdoms- SM i höstas och nu landslaget. Hur bra kan Linnéa bli?
– Jag fortsätter så länge jag har kul och går det i den här utvecklingen så hoppas jag kunna simma med det riktiga landslaget där Sveriges främsta simmare är med.
Några mil? bort går Bjuvs Kulturpris till motorsågsskulptören samt landslagsledaren för Timbersport Daniel Andersson. Ungdomsledarpriset delas ut till Camilla Schmidt, Billesholms Musikkårs drillflickor samt Thomas Jörgensen, tränare i Bjuvs Brottarklubb. I Åstorp prisas Magnus Andersson för att under längre tid gjort en värdefull insats för kulturlivet i kommunen. Han mottar 10 000 kronor för sitt brinnande engagemang med att bevara och vårda pilerader på sina marker.
7 snabba med Linnéa Persson:
Ålder: 15.
Familj: Mamma, pappa, två yngre bröder.
Skola: Årskurs 8 på Linnéskolan i Hässleholm.
Förebild: Sara Sjöström är jättecool.
Största mål: Vill bli bäst – OS-guld är en dröm.
Simsätt med landslaget: Fjäril 100 och 200 meter.
Personbästa: 100 fjäril 1:04, 200 fjäril 2:25, 100 bröstsim 1:16

Publicerad 08 June 2017 17:30