Fredrik Staerk kom in och satte rödvit prägel på Åstorp. Nästa säsong spelar klubben i det nationella seriesystemet igen.

Fredrik Staerk kom in och satte rödvit prägel på Åstorp. Nästa säsong spelar klubben i det nationella seriesystemet igen. Arkivfoto: Joel Winqvist

Rödvit prägel har fått Åstorp att blomstra

Avancemanget till trean viktigt för den fortsatta utvecklingen av de egna talangerna

ÅSTORP.

Pingisen är på frammarsch i Åstorp. Nästa säsong är ÅBTK tillbaka i det nationella seriesystemet. Något som gjorts möjligt genom bland annat ett utökat samarbete med danska Amager BTK. Avancemanget var inte minst viktigt för att klubben ska kunna fortsätta utveckla sina egna, unga talanger.

Av
Mikael Öhrn

Kågeröds BTK var för svåra att rå på, men andraplatsen tog ÅBTK med god marginal. Något som innebär att klubben är tillbaka i landets tredjedivision, tillika det nationella seriesystemet, för första gången sen 2013.

– Det har varit otroligt viktigt. Jag har pushat för att vi ska satsa på att komma upp i division tre för vi behöver ha ett lag som våra ungdomar kan växa och bli bättre i, säger Loa Schihin Schoug, huvudtränare och sportchef i ÅBTK, och nämner att klubben nästa säsong kommer att ha lag i seriespel från sexan upp till och med trean.

Avancemanget möjliggjordes genom ett fördjupat samarbete med danska Amager.

– Vi fick in ett starkt nyförvärv inför säsongen – Fredrik Staerk. Han är en gammal, högklassig spelare. Han förlorade inte en enda match på hela säsongen, säger Loa Schihin Schoug, som själv spelar i BTK Rekords andralag i division 1 kommande säsong.

Samarbetet med Amager inleddes redan säsongen dessförinnan, men under den gångna säsongen har samarbete fördjupats. Loa Schihin Schoug spelar själv spelat för Amager – som den gångna säsongen ramlade ur den danska andraserien – så det är ur den kombinationen som samarbetet har växt fram.

– Först och främst är det ju en inkörsport till Danmark, att kunna åka över sundet och spela pingis där. Samtidigt är det ekonomiskt smart, istället för att betala för spelare har vi ett ömsesidigt samarbete där vi lånar spelare av varandra, säger Loa Schihin Schoug.

Bland annat egna talangen Aleksandar Kotromanac får känna på spel i det nationella seriesystemet nästa säsong. Åstorps BTK tog sig upp till trean.

Bland annat egna talangen Aleksandar Kotromanac får känna på spel i det nationella seriesystemet nästa säsong. Åstorps BTK tog sig upp till trean. Foto: Mikael Latorre

Till nästa säsong är den egna produkten – 13 år gamla Aleksandar Kotromanac – klar för spel i förstalaget. I det ingår i övrigt Marcus Jangsell, Björn Nilsson och de två danska lånespelarna Fredrik Staerk och Michael Pedersen.

– Vi kommer att använda oss av danskarna vid behov, för att säkra kontraktet. Annars är det viktigt att de som har varit lojala och tränat länge är högt prioriterade, säger Loa Schihin Schoug om den balans han behöver finna i laget mellan andelen inlånade och egna spelare.

Är den kortsiktiga målsättningen att hänga kvar i det nationella seriesystemet är den långvariga ambitionen att utvecklas till att bli en av regionens främsta klubbar.

– Det är svårt det där, för det är många saker som ska spela in. Ungdomar har en tendens att trilla ifrån också. Men vi tränare har sagt att vi inom sex, sju år vill upp i division ett. Hellre att det tar ett år längre, än att vi ska stressa upp. Vi tar det säkra före det osäkra, säger Loa Schihin Schoug.

Samtidigt är klubben nu närmare en ny hall än någonsin.

– Det är av absolut stort värde nu, men kommunen har hittills varit väldigt behjälplig. Det kommer, säger Loa Schihin Schoug.

Nästa säsongs seriespel sätter preliminärt igång i september.

Publicerad 27 June 2019 09:33