Åsbos hoppningslag i Allsvenskan, division 2, förra året. Från vänster: lagledare Rebecca Raimondi Persson, Clara Johnsson, Alexandra Raimondi Persson, Ellen Strömblad, Anna-Maria Gullberg och Alva Strömblad.

Åsbos hoppningslag i Allsvenskan, division 2, förra året. Från vänster: lagledare Rebecca Raimondi Persson, Clara Johnsson, Alexandra Raimondi Persson, Ellen Strömblad, Anna-Maria Gullberg och Alva Strömblad. Foto: Privat

Hoppfullt på populär ridtävling

Åsbo RF:s numera traditionella vårmeeting går av stapeln i början på maj

LJUNGBYHED.

Åsbo RF:s vårmeeting har blivit till en tradition. Och en populär sådan. I början av maj är det dags igen för den populära hoppningstävlingen för ponny vid Herrevadskloster.

Av
Mikael Öhrn

Helgen den 4-5 maj arrangerar Åsbo RF sin vid det här laget traditionsenliga vårmeeting. Åsbo står även som arrangör av två dressyrtävlingar inom det närmaste, men hoppningstävlingen för ponny är den i särklass största tävlingen föreningen håller i.

– Den har blivit populär eftersom vi har så många sina priser. Vi har segertecken i alla klasser, säger Anna Nilsson, tävlingsledare i Åsbo RF, och nämner att de till och med har priser till funktionärerna och framför allt föräldrarna till segrarna i varje klass.

– Det är rätt så unikt. Föräldrar lägger enormt mycket pengar och energi för att stötta sina barn. Därför tycker vi att de också ska få ett pris, fortsätter hon.

Förra året hade tävlingen 366 starter, ett rekord som lär ryka i år.

– Just nu ligger vi på 360 starter, men det kommer att landa på mer, säger Anna Nilsson och lyfter vikten av att det är en väl fungerande förening.

– Vi hade inte lyckats genomföra såna här tävlingar om vi inte hade haft en bra tävlingskommitté i både dressyr och hoppning, fortsätter hon och riktar samtidigt ett tack till sponsorerna.

Hon får medhåll av Roberta Persson Raimondi som sitter i tränings- och tävlingskommittén, samt i ungdomskommittén.

– Det betyder mycket för föreningen att folk vill komma till oss, säger hon.

Ett bidrag från Sparbanksstiftelsen har gjort att föreningen har kunnat satsa lite extra på just ungdomarna nu.

– Föreningen satsar mycket på ungdomarna. I helgen hade vi en träningshelg för just dem, säger Roberta Persson Raimondi.

Det tränades både hoppning och dressyr, dels med Åsbos egen Cornelia Svensson som har tävlat på SM-nivå i dressyr, dels hyrde man in Helena Feuk som har tävlat internationellt i hoppning.

– Många som hoppar tränar kanske inte dressyr men vi tycker att det är viktigt i vår förening, att bredda det och att kunna erbjuda ungdomar både dressyr och hoppning. Det är viktigt med mark- och dressyrarbete i hoppning också, säger Anna Nilsson.

Hemmahoppen för Åsbo heter Alexandra Raimondi Persson, Alva Strömblad och Anna-Maria Gullberg.

– Det är klart att de hoppas på bra placeringar och bra priser, men det är svårt att säga hur det går. Det kommer att vara 380-400 starter, med kanske 25-30 personer per klass, säger Anna Nilsson.

Alla klasser från LE (Lätt E) till medelsvår hoppning finns med på Åsbo RF:s vårmeeting. Utöver det finns det tre cuper – lilla, mellan och stora.

– Vi har tagit alla klasser för att även de som inte är så tävlingsvana också ska kunna vara med, säger Roberta Persson Raimondi.

Minsta ekipaget i klubben Alice Jönsson, 5 år, med sin ponny Rasmus.

Minsta ekipaget i klubben Alice Jönsson, 5 år, med sin ponny Rasmus. Foto: Privat

Visste du att...

...mer information om tävlingen finns på Åsbo Ryttarförenings vårmeeting på Facebook.

...de två dressyrtävlingarna som Åsbo arrangerar går av stapeln den 27-28 april (för häst) och den 1 maj (för ponny). Den 27-28 april är Åsbo rikligt representerat, men 1 maj är det Ellen Strömblad som representerar föreningen.

...på vårmeeting kommer det även att finnas utställare på plats som säljer såväl hästsportartiklar och foder, som möbler.

Publicerad 21 April 2019 06:00