Åstorp/Kvidinge kan ta sig tillbaka till Allsvenskan på torsdagskvällen.

Åstorp/Kvidinge kan ta sig tillbaka till Allsvenskan på torsdagskvällen. Foto: Kenneth Fridström

Defensiven, bredden och ett stort bortafölje ska ta Å/K till Allsvenskan

"En trygghet att känna att vi är stabila bakåt"

ÅSTORP.

Under torsdagskvällen kan Åstorp/Kvidinge säkra en plats i nästa års Allsvenskan södra. Med sig i bagaget upp till Olofström har Å/K en trygg hemmaseger ifrån det första mötet och ett bortafölje på omkring 100 supportrar.

Av
Mikael Öhrn

Det blev seger med 7-4 när det första mötet i kvalfinalen i ettan södra avgjordes i söndags. Efter att ha gått upp i ledning med 6-1, 6.45 in i den tredje perioden, gjorde Olofström ett tappert försök att skapa spänning i matchen. På de närmaste åtta och en halv minuterna lyckades gästerna från Blekinge förvisso göra tre mål och reducera till 4-6. Men närmare än så kom aldrig bortalaget.

– Det blir lite spänning då, men jag känner att vi har rätt bra kontroll ändå, säger Å/K-tränaren Conny Camper.

– Det kändes inte som att det var någon jättepanik, fortsätter han.

Å/K släppte in överlägset minst mål i serien – 96 mål på 22 matcher – och har varit stabila bakåt även under kvalet. Att just defensiven är en stöttepelare att luta sig emot även nu när det börjar gå mot säsongsavslutningen, återkommer Conny Camper gärna till.

– Vi släpper in lite mål. Lyckas vi med det igen, har vi stora chanser att vinna matchen. Vi har många matchvinnare i laget, då är det en trygghet att känna att vi är stabila bakåt, säger han.

En annan viktig faktor kan Å/K:s truppbredd bli. Medan Olofström kör runt på två femmor, spelar Å/K på tre.

– Det kanske inte har så mycket med orken att göra, men om det till exempel står på kryss och vi går mot slutet ligger pressen på dem, då kan vi gå upp och toppa på tio spelare och på så sätt få en nivå till. De har ju redan valt att köra på sina bästa, säger Conny Camper.

Precis som att Olofström hade ett betydande bortafölje med sig till Åstorp, kan Conny Camper och Å/K skryta om detsamma nu.

– Bussen är full redan och det rings hela tiden om biljetter. Jag kan nog tänka mig att det kommer 70-80 från Åstorp, 100 kanske. Många kör upp själv, säger Conny Camper.

Något som förstås är betydelsefullt i Å/K:s jakt på kvallycka.

– Det är häftigt. Det är inte så att det är flera tusen vi snackar om, men när hallen blir full blir det bra stämning och bra tryck, säger Conny Camper.

Det är nedsläpp i Olofström klockan 19, torsdagen den 11 april. Vid ny Å/K-seger är laget klart för Allsvenskan nästa säsong. Vid förlust väntar en tredje och avgörande match hemma i Åstorp den 13 april.

Se målen i det första mötet, filmat av Media ÅKIBS:

Publicerad 10 April 2019 00:00