Brottarna som var de som tog Bjuvs BK och Klippans BK till riksfinalen i Lilla Fyrstads.

Brottarna som var de som tog Bjuvs BK och Klippans BK till riksfinalen i Lilla Fyrstads. Foto: Privat

Riksfinal i Lilla Fyrstads börjar bli till vana för Bjuvs BK

Är dessutom arrangör tillsammans med Klippans BK för första gången sen 80-talet

BJUV.

För första gången sen 80-talet står Bjuvs BK som arrangör av riksfinalen i den prestigefyllda ungdomsturneringen Lilla Fyrstads. En final man dessutom kvalificerat sig till för andra året i rad, den här gången ihop med Klippans BK.

Av
Mikael Öhrn

Det var bara förra året som Bjuvs BK senast kvalificerat sig för riksfinalen i Lilla Fyrstads, men dessförinnan var det längesen.

– Det är många, många år sen. Jag tror det är under 80-talet. Det har i alla fall inte blivit något under just min tid i klubben, säger Daniel Larsson, ordförande i Bjuvs BK.

Förklaringen till att det har börjat gå så bra för klubben – först kvalificerade för final på egen hand förra året och nu i final i år igen, tillsammans med Klippans BK – stavas en medveten satsning.

– Vi har en vision som heter "gemenskap föder mästare". Det är det som har varit vårt arbetssätt. Det var en tre, fyra år sen som vi införde den här visionen och vi har arbetat med den löpande sen dess, säger Daniel Larsson.

Lägg därtill en bra generation brottare som har tagit till sig av arbetssättet.

– Jag ska väl säga att vi har haft en bra generation pojk- och ungdomsbrottare som har utvecklats och växt tillsammans. Gemenskapen gör att de kan hålla ihop längre och gruppen inte splittras. Det gör att de kan prestera bättre över tid, säger Daniel Larsson.

Tillsammans med Klippans BK och Brottningsförbundet står Bjuvs BK nu också som arrangörer av årets riksfinal av Lilla Fyrstads, ett minst sagt prestigefyllt uppdrag.

– Det är superkul. Det är en jättestor turnering och det bästa man kan arrangera inom ungdomsbrottning, förutom SM. Det är en anrik turnering som har varit med länge, säger Daniel Larsson, ordförande i Bjuvs BK.

Just samarbetet med Klippans BK har förstås också varit ett lyft.

– Vi har rätt bra kontakt med klubbarna i närområdet och har haft ett träningssamarbete med Klippan innan. Vår tränare (Jacob Tillheden) har bra kontakt med deras tränare som har gjort att vi har hittat en bra samarbetsform med dem. När vi märkte att vi inte skulle få ihop fullt lag tog vi kontakt med dem, säger Daniel Larsson.

Nu hoppas klubbarna på storpublik under tävlingarna som drar igång i Brogårdaskolans idrottshall i Bjuv klockan tio på morgonen, söndagen den 24 mars.

– Det är faktiskt riktigt bra brottare som kommer. Om du ser till åldersklasserna och viktklasserna som är med är det bland de bästa brottarna du har i Sverige. De lag som är med har flera ungdomsmästare och toppbrottare med sig, så det kommer att bli bra och täta matcher. Vi hoppas det ska bli hög stämning med högt tryck, säger Daniel Larsson.

Av den anledningen kommer man, förutom att använda befintlig läktare, även viga halva hallen till publik.

– Tanken är att vi ska kunna fylla upp rejält där inne genom att använda både golvyta och läktare, säger Daniel Larsson.

Deltagande lag är Bjuv/Klippan, Huddinge BK, Göteborgs AK och Team Östergötland.

Publicerad 12 March 2019 09:56