Tony Westman och ÖVK har en lång väg att gå om det ska bära hela vägen fram till en SM-final. Första hindret är Hylte/Halmstad, ett lag som ÖVK ännu inte besegrat den här säsongen.

Tony Westman och ÖVK har en lång väg att gå om det ska bära hela vägen fram till en SM-final. Första hindret är Hylte/Halmstad, ett lag som ÖVK ännu inte besegrat den här säsongen. Foto: Robert Boman

Nu börjar allvaret för ÖVK

En tunn trupp kommer att prövas hårt i en tät slutspelsserie

ÖRKELLJUNGA.

Grundserien är färdigspelad och nu stundar allvaret för en tunn ÖVK-trupp. Första hinder i SM-slutspelet: seriesegraren Hylte/Halmstad. "Om vi ska gå hela vägen måste vi slå alla lag ändå", säger tränaren Tony Westman.

Av
Mikael Öhrn

Tredjeplatsen i grundserien blev till en fjärdeplats efter att det nya upplägget med play off hade spelats klart. Mot de fyra andra topplagen i Elitserien blev det nämligen bara ytterligare en seger för ÖVK, i bortamötet mot Linköping. Något som innebar att Falkenberg kunde smita förbi i tabellen och att det därför blir seriesegraren Hylte/Halmstad som ÖVK först får mäta sina krafter med i SM-slutspelet. Ett Hylte/Halmstad som ÖVK hittills har kammat noll mot, åtminstone rent poängmässigt.

– Å andra sidan är den senaste matchen mot dem fortfarande inte avslutad. Det står fortfarande 2-2 i den, säger ÖVK-tränaren Tony Westman, hälften på skämt, hälften på allvar.

Det var i den första matchen i det nya upplägget play off som resultatet i matchen helt enkelt räknades om felaktigt, bland annat missade sekretariatet att protokollföra när ÖVK kvitterade till 21-21 i första set. Trots vilda protester förlorade ÖVK sedermera därför setet med 23-25 och senare matchen med 2-3, men där fanns en hel del positivt att ta med sig från den matchen också.

– Den bästa volleybollen vi har spelat har varit mot Hylte/Halmstad, Linköping och Falkenberg nu i de sista matcherna. Tyvärr orkade vi inte hela vägen mot Linköping men mot Hylte/Halmstad körde vi över dem i två set och vann med 25-15 och 25-13. Vi hade fullständig kontroll i de set vi vann, säger Tony Westman.

Samtidigt lever slutspelet alltid sitt eget liv och att Falkenberg smet förbi i tabellen och att det bara blev en seger i play offen är därför av underordnad betydelse.

– Grundserien är undanlagd, nu är det bara de här matcherna man tittar på, säger Tony Westman.

– Om vi ska gå hela vägen måste vi slå alla lag ändå, fortsätter han.

Det nya slutspelsupplägget gör nämligen att för att gå hela vägen kan man inte förlita sig på att någon av de andra favoriterna går på en mina och råkar ut för en skrällförlust. De fyra topplagen möts direkt i en kvartsfinal, men förlorarna där får en ny chans mot segrarna från den så kallade åttondelsfinalen där de sämre placerade lagen i tabellen har gjort upp.

Kanske framför allt innebär det ett tätt matchande eftersom samtliga slutspelsmatcher – förutom de matcher som spelas mellan förlorarna i kvartsfinalen och segrarna i åttondelsfinalerna, som avgörs i bäst av tre matcher – avgörs i matchserier på fem matcher.

– Det enda som talar emot oss är, om vi jämför oss med Hylte/Halmstad och Linköping, så tror jag att de har 50 procent fler spelare. Om man ska gå hela vägen kan det bli 18 matcher till och vi har spelat lite över 20 redan, sen slutet av september. Det är nästan lika många matcher som vi redan har spelat, fast på två månader. Det är rätt så intensivt, säger Tony Westman.

Den första kvartsfinalmatchen mellan ÖVK och Hylte/Halmstad spelas i Halmstad arena den 17 mars. Första match hemma i Forum är den 20 mars. Övriga speldatum är den 23, 26 och 28 mars. Först till tre går vidare till semifinal, medan förloraren får en ny chans mot en av segrarna bland de sämre rankade lagen i åttondelsfinalen.

Publicerad 12 March 2019 09:13