Jessica Lindkvist fick till slut sin efterlängtade VM-medalj i J21-klassen. Nästa år går hon upp i seniorklassen.

Jessica Lindkvist fick till slut sin efterlängtade VM-medalj i J21-klassen. Nästa år går hon upp i seniorklassen. Foto: Mikael Öhrn

Jessica Lindkvist från Ekeby – en riktig silverbrytare

EKEBY.

Det var sista chansen att ta VM-medalj i J21-klassen och hon tog den. Nästa år går Jessica Lindkvist från Ekeby istället upp i seniorklassen. Då ska hon ta upp jakten på Sveriges okrönta drottning i armbrytning Lovisa Wahlström.

Av
Mikael Öhrn

När Skåne Armsports Jessica Lindkvist bröt i J18-klassen skördade hon VM- och EM-medaljer, men sen hon gått upp i J21-klassen har hon gått bet. Värst blev det på VM förra året, då hon med två fjärdeplatser missade pallplats precis i både höger och vänster arm.

– Då tänkte jag att jag får sluta, att nu kommer jag inte längre. Men det var bara känslan där och då. Sen var det bara hem och träna ännu mer. Det ger ju en extra motivation, efter att man har fått gråta ut lite först, säger hon.

Först i år, under sitt sista år som junior, har pallplatserna kommit. Först ett brons i vänster arm på EM i våras och när så VM avgjordes i den turkiska turistorten Antalya i oktober fick Jessica Lindkvist äntligen sin efterlängtade VM-medalj i J21-klassen.

– Det var inte fel att avsluta på det här viset, säger hon med en tung VM-silvermedalj hängandes om halsen.

Och kanske dröjer det igen innan hon får hänga en VM- eller EM-medalj om halsen. Att gå upp i seniorklassen är nämligen ett väldigt stort steg.

– I Sverige går det att ta medalj, men när man kommer till VM och EM är det väldigt mycket svårare och då är ändå Sveriges damer duktiga, säger Jessica Lindkvist som faktiskt har tävlat parallellt i seniorklassen på SM sen 2012.

– Jag har tagit silver som bäst, fortsätter hon.

För när SM avgörs i mars nästa år, för ovanlighetens skull på hemmaplan i Helsingborg, kan Jessica Lindkvist inleda jakten på landets okrönta drottning Lovisa Wahlström från Motala.

– Hon har vunnit i många år, säger Jessica Lindkvist.

Men från att ha varit överlägsen har konkurrenterna börjat närma sig henne på senare år. Och Jessica Lindkvist vet vad hon behöver bättra på för att kunna ha en chans på SM-guldet.

– Jag är ju väldigt snabb i starten, det kan avgöra många matcher. Men det jag behöver träna upp är styrkan, så att jag kan stå mig ännu bättre, säger hon.

– Men tar jag bara medalj så är jag nöjd. Det är aldrig fel att vinna, men man får vara lite realistisk också, fortsätter hon.

Att hålla på med armsport är dyrt. I de länder där sporten är störst, framför allt i östra Europa, kan armbrytarna leva på sin sport men i Sverige är det spara som gäller om man kommer etta eller tvåa på SM och kvalificerar sig till VM och EM.

– Man får betala allt själv; resor, anmälningsavgifter och landslagskläder. Nä vänta, detta VM har alla som deltagit på EM och VM fått en t-shirt, säger hon.

– Om man jämför med andra sporter är det lite pengar. Det blir väldigt svårt att åka iväg på tävlingar, man är ju inte miljonär. Man får välja vad man ska åka på, fortsätter hon.

Även Jessica Lindkvist storasyster Jennifer Lindkvist hade kvalificerat sig för VM i vänster arm, detta efter fem års uppehåll från sporten. Hon kom på en elfteplats på VM. Skåne Armsport från Helsingborg hade fyra armbrytare med på VM, men Jessica Lindkvist var den enda som tog medalj. Av 47 deltagande länder placerade sig Sverige på en femteplats i den totala medaljligan.

Publicerad 16 November 2018 00:00