Jenny Wegner tog hem Europatouren.

Jenny Wegner tog hem Europatouren. Foto: Mikael Öhrn

Nu är Jenny Wegner bäst i Europa igen

PERSTORP.

Jenny Wegner är bäst i Europa på bowling igen. Nyligen stod det nämligen klart att 24-åringen tagit flest rankingpoäng på den årliga Europatouren för andra året i rad och den tredje gången totalt. Då passar den hårt skruvande världsspelaren på att rikta ett stort tack till mamma och pappa.

Av
Mikael Öhrn

Det hörs käglor som faller till marken i bakgrunden. Jenny Wegner passar nämligen på att svara i telefonen under en paus i en pågående tävling i Bulgarien.

– Det går bra. Jag är inne på finalspel nu, säger hon.

Att det går bra för Spader Dambowlaren just nu är minst sagt ett understatement. Jenny Wegner kan för tredje gången på fyra år titulera sig som Europaetta. Tillsammans med de båda danskorna Kamilla Kjeldsen och Britt Bröndstedt är hon nu en av blott tre spelare som har tre totaltitlar på Europatouren för damer.

– Det är så klart jättekul. Jag spelar väldigt mycket under året så det är skönt att se att det ger resultat. Det blir en belöning, säger hon blygsamt.

Hur förklarar du framgången?

– Jag älskar ju att tävla så jag är iväg väldigt mycket. Sen de veckor som jag är hemma i Perstorp blir det väldigt mycket träning. Där har jag min pappa som tränare. Han står där och ser direkt om jag gör något fel. Det är en stor fördel att ha honom.

Hur mycket betyder det för dig att ha honom vid din sida?

– Det betyder jättemycket. Det är han som har lärt mig precis allt. Han kommer alltid att vara min tränare. Sen min mamma också, hon har alltid varit med och stöttat mig. Det är guld värt.

Jenny Wegner skrapade ihop 719 poäng på årets tour, 43 fler än tvåan – danskan Mai Ginge Jensen – och 144 fler än trean – holländskan Ghislaine Stigter-Van der Tol. Grunden till totalsegern lades redan i mars när hon tog hem den prestigefyllda Brunswick Euro Challenge i München, där hon till och med hade herrarnas världsetta – amerikanen Anthony Simonsen – efter sig.

– Den är en av de största tävlingarna på touren och den ger mycket rankingpoäng också. Det spelade helt klart en stor betydelse, säger hon.

Du hade även herrarnas världsetta efter dig?

– Det är så klart jätteroligt, men jag har intre reflekterat så jättemycket över det. Men det är klart att det är extrakul.

En av anledningarna till att hon kan mäta sig även med de bästa herrarna är hennes stora skruv. Den har gett henne fördelar, framför allt gentemot sina närmaste konkurrenter.

– Jag skruvar väldigt mycket, speciellt jämfört med andra tjejer. Det gör att jag kan flytta längre till vänster än vad andra tjejer gör. Det ger en stor fördel att kunna utnyttja banan på andra sätt, säger Jenny Wegner.

Europatouren börjar om igen i januari nästa år, då kan Jenny Wegner bli historisk som den första bowlaren som når fyra totaltitlar på Europatouren. Noterbart är att lillasyster Cajsa Wegner slutade på en total femteplats i årets Europatour.

Publicerad 25 October 2018 00:00