Det är på Hjelmsjö Bangolfklubb som silversystrarna Jennifer, 17, och Julia Göransson växt upp.

Det är på Hjelmsjö Bangolfklubb som silversystrarna Jennifer och Julia Göransson växt upp. Foto: Mikael Öhrn

Bangolfsystrar från Örkelljunga tog VM-silver

ÖRKELLJUNGA.

Sverige rönte stora framgångar när junior-VM i bangolf nyligen avgjordes i tjeckiska Cheb. Med i det svenska damjuniorlag som spelade till sig en silverpeng fanns systrarna Jennifer och Julia Göransson från Örkelljunga.

Av
Mikael Öhrn

Sverige var länge med i rejset om guldet, men till slut kunde Tjeckien dra ifrån och vinna. Istället blev det kamp om silvret med den stora rivalen Tyskland. När Jennifer Göransson på bangolfspråket "spikade blixten", det vill säga slog i bollen på ett slag, på den 18:e banan i finalrundan var saken klar.

– Det var nervöst, samtidigt som det var väldigt roligt. Det var en stor glädje efteråt, vi gick och kramades och firade, säger Jennifer Göransson, som förra säsongen bytte klubb från Perstorps BGK till Stockholmsklubben Tantogårdens BGK.

Storasyster Jennifer Göransson har varit med förut. Sen tidigare har hon två EM-guld i lag, det senaste förra året, och ett VM-silver i lag från 2015. Men för lillasyster Julia Göransson handlade det om internationell mästerskapsdebut.

– Det var kul att få uppleva en ny form av tävling, säger Julia Göransson, till vardags i Malmö BGK numera.

Att få krydda debuten med ett VM-silver var förstås inte fy skam.

– Det var riktigt roligt, att sen få göra det med sina vänner och syrran, säger Julia Göransson, som trots att hon var ny i sammanhangen lyckades göra bäst ifrån sig i det svenska laget i den sista dubbelrundan i finalen.

– Det kändes riktigt bra, men det var nervöst. Man ligger några år back, så det var ändå kul att trycka till dem lite, fortsätter hon med ett skratt.

Jennifer Göransson må vara van vid att stå på prispallen, men rankar inte VM-silvret mindre högt för det, särskilt som det var på rivalen Tysklands kostnad.

– Det är alltid kul att ta medalj. Även om man siktar på guld är det så klart kul att ta silver. Sen är det en stor bonus att vi slog tyskarna, de är våra största rivaler, säger hon.

Men det var förstås extra kul av en annan anledning också.

– Det är kul att ta medalj nu när hon (lillasyster Julia Göransson) kommit med i landslaget, säger Jennifer Göransson.

Något som lillasyster förstås håller med om.

– Det var kul att göra det med syrran som man delar så mycket med, så det var en upplevelse, säger Julia Göransson.

För storasyster Jennifer Göransson blev det ytterligare en medalj, ett brons i mixed par ihop med Eric Bohlin från Uppsala BGK.

– Det var bara en bonus. Det hade jag inte räknat med alls, så det var också jättekul så klart, säger hon.

I det svenska damjuniorlaget ingick, utöver systrarna Göransson, även Wilma Harrysson (Asarums BGK) och Felicia Vikström (Uppsala BGK).

Jennifer Göransson var en av kandidaterna till Lokaltidningens Sportstipendium 2015.

Publicerad 21 August 2018 00:00