Ekeby Greys klart för slutspel

EKEBY.

En intakt trupp och en rutinerad amerikansk tränare vid sidlinjen har gett resultat. Ekeby Greys är klara för slutspel i distriktsmästerskapet i amerikansk fotboll för andra året i rad. Målet? Att gå hela vägen.

Av
Mikael Öhrn

Förra året bar det till kvartsfinal. Efter bara en plump i protokollet i seriespelet, mot seriesegraren Jönköping Spartans, knep Greys en slutspelsplats i år igen.

– Nu ska vi fortsätta. Målet är att gå så långt som möjligt och huvudmålet är att vinna hela serien, säger Marcus Andersson, spelande assisterande tränare i Ekeby Greys.

Hur pass rustade står ni för att kunna gå hela vägen?

– Förra året åkte vi ut i kvartsfinal. I år har vi en starkare trupp och en väldigt erfaren tränare som har tränat på den högsta nivån i Sverige och på hög nivå i USA också. Med det sagt tror jag att vi kommer att gå längre i slutspelet i år.

Just den numera hyfsat breda truppen – 24 man stark – och att ha head coach Greg Gibson, tillika tränare i senior- och U19-landslaget, ståendes vid sidlinjen är två saker som gör att lilla, lilla Ekeby faktiskt kan mäta sig med klubbar som i grunden är betydligt större och kommer från avsevärt större orter.

– Förra säsongen var den första på länge som vi hade en coach vid sidlinjen. Det här året var målet att vi skulle skaffa en rutinerad coach, och det har vi gjort, säger Marcus Andersson.

– Många har stannat kvar och spelat så pass länge, så medeltiden som folk spelat ligger nog runt åtta till tio år, i alla fall sex till åtta år. Många har provat på att spela i högstadivisionen och har gjort juniorlandslagssejourer, fortsätter han.

Ettorna i de tre ettanserierna och den bästa tvåan får stå över den första slutspelsrundan, men Greys lyckades till slut bara bli den nästbästa tvåan (sämre målskillnad än Borås Rhinos) vilket gör att de går in redan i den första slutspelsrundan. För motståndet står Västerås Roedeers, fyra i den västra serien.

– Ryktesvägen har jag fått höra att om de har en bra dag är de ett tufft motstånd, men om de har en sämre dag ska vi nog kunna slå dem, säger Marcus Andersson och berättar att man så smått kommer att börja studera motståndet nu under sommaruppehållet.

Högstadivisionen i amerikansk fotboll heter Superserien, men i dagsläget har Greys ingen ambition att spela i den mer eller mindre stängda serien.

– För att mäkta med det måste föreningen nog lyfta några snäpp. Det är rätt så många krav för att spela där, avslutar Marcus Andersson.

Lördagen den 18 augusti klockan 12 är det kick off i åttondelsfinalen mot Västerås. Spelplats: Ekeby skola.

Publicerad 03 July 2018 10:00