Från hästrygg och is till cykelsadel och grus

KLIPPAN.

Den yngste familjemedlemmens intresse för att cykla ledde honom till att prova på BMX. Han fastnade direkt. Snart följde resten av familjen efter. När årets SM går av stapeln i början av juli hoppas Team Simonsen från Klippan och Engelholms BMX på en medalj per familjemedlem.

Av
Mikael Öhrn

Oliver Simonsen, 9, spenderade mycket tid hemma på sin mountainbike. Snart insåg pappa Martin Simonsen att det fanns en talang och föreslog för honom att han skulle testa på att cykla BMX. Efter en testrunda på på den gamla BMX-banan i Munka Ljungby, blev det ett besök på Sibirien i Ängelholm.

– Jag fick låna en cykel och tyckte det var roligt, så pappa körde iväg och köpte en cykel till mig. Sen sa pappa att jag var så duktig, så då fick jag cykla här, säger Oliver Simonsen.

– Det var egentligen en ren slump. Vi skulle till stranden och så visade det sig att här var öppet, säger mamma Anna Gudmundsson.

Av den slumpen blev det till slut till ett helt BMX-team, för det skulle inte dröja länge innan såväl mamma, storasyster och storebror hakade på. Storebror Emil Fredriksson, 19, la skridskorna på hyllan för att satsa på BMX, medan storasyster Filippa Simonsen, 11, och mamma Anna Gudmundsson bytte hästsadel till cykelsadel.

– Våren 2017 provade Filippa också på och tyckte det var roligt. Det slutade med att hon fick sälja hästen, säger mamma Anna Gudmundsson, som snart följde sin dotters exempel och sålde sin häst.

– Ska jag ändå stå och hänga här kan jag ju lika gärna cykla själv, säger hon.

– Jag tröttnade ganska mycket på att rida, det var inte så himla roligt när man gjort det så många gånger. Det var mycket roligare att cykla BMX, säger Filippa Simonsen.

För äldsta brodern Emil Fredriksson handlade det faktiskt om en comeback.

– Jag slutade på grund av att jag skadade mig när jag var mindre, så jag blev lite rädd för sporten helt enkelt, säger han och fortsätter:

– Sen fick jag inget nytt kontrakt hos Rögle, hade uppehåll ett tag, testade på kickboxning och sen visste jag att morsan och brorsan skulle testa BMX, så jag gick över till det.

Oliver Simonsen in action.

Oliver Simonsen in action. Foto: Anders Scheibel/Smilebitch.dk

Alla förutom den äldsta dottern Julia Fredriksson är med i Team Simonsen. Pappa Martin Simonsen är mekaniker.

– Han sköter allt tekniskt. Vi har alltid det bästa som finns på cyklarna, de är i toppskick, säger Anna Gudmundsson och berättar att äldsta dottern Julia Fredriksson på sätt och vis också bidrar till teamets framgångar.

– Hon tar hand om hus och katt när vi är iväg, säger Anna Gudmundsson.

Närmast väntar Swe Cup, men framför allt SM i Uppsala den 7 juli. Och där har Team Simonsen en hel del revansch att utkräva.

– Filippa bröt båda benen i underarmen under uppvärmningen på SM förra året och kunde inte bada på hela sommaren, så du har revansch i år, säger mamma Anna Gudmundsson till dottern Filippa Simonsen.

– Jag ska försöka att inte komma sist, utan lite längre fram. Men förstås hoppas jag på pallplats, säger Filippa Simonsen blygsamt.

Mamma Anna Gudmundsson tog brons förra året.

– Så min målsättning är att behålla min tredjeplats, som sämst, säger hon.

Storebror Emil Fredriksson väntar ännu på sin första medalj på stor tävling – han har tidigare en andraplats på klubbtävling som främsta merit.

– Så klart vill man vinna, säger han och fortsätter:

– Men om man inte vinner får man ta det med en nypa salt och träna och göra det ännu bättre nästa år.

Anna Gudmundsson in action.

Anna Gudmundsson in action. Foto: Anders Scheibel/Smilebitch.dk

Oliver Simonsen är emellertid ännu för liten för att få tävla, enligt det svenska reglementet. Därför tävlar Team Simonsen även mycket utomlands. Nyligen var de iväg på deltävling i såväl Sjællands Cup som National Cup. Efter hälften av deltävlingarna avklarade ligger Anna Gudmundsson på en sammanlagd andraplats i sin klass, Filippa Simonsen likaså, samt Oliver Simonsen på en total femteplats i den sörsta av tävlingarna – National Cup. I Sjællands Cup ligger Anna Gudmundsson och Filippa Simonsen också tvåa, samt Oliver Simonsen tia.

– Och då cyklade vi faktiskt inte första omgången där, säger Anna Gudmundsson.

Att det har gått så snabbt för Team Simonsen har en hel del med tävlingsinstinkten i familjen att göra.

– Vi kan inte spela Fia med Knuff. Vi har tävlingshuvud allihopa. Men vi hjälps åt och pushar varandra annars, avslutar Anna Gudmundsson.

Publicerad 29 June 2018 06:00