Ekets ordförande Bengt Andersson kan sin historia och förklarar varför klubben inte spelar i sina

Ekets ordförande Bengt Andersson kan sin historia och förklarar varför klubben inte spelar i sina "riktiga" färger svart och gult. Foto: Mikael Öhrn

Ekets GoIF – en vitröd skröna

EKET.

Klubbmärket är svart och gult, men tröjorna som 75-årsjubilerande Ekets GoIF bär är vita och röda. Hur går det egentligen ihop? Var det verkligen så, som skrönan lyder, att en dansk ordförande en gång i tiden ändrade Ekets färger till Dannebrogens röda och vita?

Av
Mikael Öhrn

Fotbollsklubbarna som bytt färg är några stycken, det mest kända och kontroversiella färgbytet menar nog många fotbollsintresserade var när Cardiff Citys malaysiske ordförande Vincent Tan helt sonika ersatte den klassiska helblåa dressen med en röd åren 2012-15. Men vi behöver inte ta oss så långt bort som till de brittiska öarna för att komma till en fotbollsklubb som inte spelar i sina originalfärger längre.

Ekets GoIF borde naturligt sett spela i gulsvart, men gör det inte. Åtminstone inte längre.

– Det finns en historia om det som är felaktig, korrrigerar Bengt Andersson, ordförande i Ekets GoIF sen 2011 och med över 500 seniormatcher i klubben, och fortsätter:

– Jag har varit med när det spelades med svarta tröjor och vita byxor, precis som AIK, men de svarta tröjorna var av tjockt material, som dels var otympliga när de blev blöta och blev extra varma vid solsken, dels var de svåra att tvätta. Därför togs i demokratisk anda vid årsmöte i januari 1963 beslutet att från och med detta år ändra klubbens dress till röd tröja och vita byxor. Under mitten av 70-talet ändrades dressen till nuvarande vita tröjor och röda byxor. Så det har inget att göra med att vi hade en dansk ordförande.

Bengt Andersson berättar att denne dansk – Sven-Åke Knudsen – spelade i A-laget under 60-talet och att han förvisso mycket riktigt också satt som ordförande senare, men inte under tiden då klubben fattade beslutet att byta färg.

– Så det är bara en skröna. Jag vet inte hur den har kommit upp, säger Bengt Andersson.

Färgbytet skulle ganska snart dessutom visa sig vara framgångsrikt.

– När vi vann division sex 1964 och gick rakt genom femman 65 gjorde vi det i röda tröjor och vita byxor, så det blev serieseger direkt i de nya färgerna. Det var en vägvinnande dress, säger Bengt Andersson och försäkrar att klubben alltjämt kommer att spela i dagens vita och röda.

– Absolut! Vi har inga funderingar på att byta tillbaka. Vi är nöjda med vår dress, det är även sponsorerna, fortsätter han.

Det har spelats fotboll i Eket ända sedan 10- och 20-talen, men i egenskap av Ekets GoIF har det gjorts så sen 1943. Under de här åren har klubben, som idag har såväl flick- och damlag som pojk- och herrlag, gjort sig känd som en förening som har fostrat flera elitspelare. Emil Salomonsson (IFK Göteborg) och Marcus Bergholtz (GAIS) är två av dem, men även tidigare elitfotbollsspelare som Mikael Ragvald (HIF) och Jörgen Andersson, Staffan Unosson, samt nuvarande herrseniortränaren Lillis Klasson (alla tre i Markaryd – på den tiden i nästhögsta divisionen), samt Sven Olsson och Bo Svensson (BoIS) har spelat i Eket. Senast i vintras gick tre pojklagsspelare till ungdomsverksamheten i ÄFF.

En av anledningarna bakom framgångarna stavar Bengt Andersson Nils-Erik Svensson, ungdomsansvarig och engagerad som ledare i klubben i 45 år, men också alla engagerade ledare och föräldrar. En satsning som gjort skillnad på senare tid är emellertid att man har anställt A-lagstränaren Lillis Klasson, även som juniorlagstränare.

– Annars får man ha föräldrar som tränare även då, men man kan inte begära att föräldrar ska utbilda fotbollsspelare när de blir äldre. Det är där vi har det stora tappet i svensk fotboll, det är hälften av alla fotbollsspelare som slutar när de blir juniorer. Därför har vi sett det, som viktigt att erbjuda kvalificerad träning för att ungdomarna skall bibehålla intresset, säger Bengt Andersson och nämner samtidigt att dagens unga lag som inlett säsongen i femman alldeles ypperligt med sex raka segrar enbart består av egna produkter.

Vad har annars varit mest minnesvärt under de här 75 åren?

– Det får jag nog säga var när vi gick upp i trean, när vi gjorde 1-0 i den 88:e minuten på Ekvalla Idrottsplats i Eslöv, lördagen den 5 oktober 2013. Det är det mest minnesvärda för då gick vi in i det nationella seriesystemet. Det var helt otippat. Vi släppte bara in 13 spelmål det året.

– Det är i konkurrens med när vi blev skånska mästare 1990 i Bollmiljö cup. Vi hade bonusstraffar i förhållande till vilken serie vi låg i, och vi låg i sexan då. I finalen mötte vi Malmö FF, som coachades av legendaren Bob Houghton. Vi satte fem straffar och de gjorde bara tre spelmål. Vi vann 40 000. Till och med MFF:s ordförande Hans Cavalli-Björkman var här för att ta emot checken, 40 000 var mycket pengar på den tiden. Men det fick han inte göra, den fick Eket.

Själva 75-årsfirandet kör Eket den 25 augusti, med bland annat match mellan Ekets herrseniorer och HIF:s veteranlag.

Publicerad 14 May 2018 00:00