Berg- och dalbana slutade med SM-brons

ÖRKELLJUNGA.

”Berg- och dalbana” - så beskriver tränare Jonas Svantesson en ÖVK-säsong som minst sagt gick upp och ner. När åkturen var över stod de där som SM-bronsmedaljörer för andra säsongen på raken.

Av
Mikael Öhrn

Försäsongen inleddes starkt med flera segrar mot toppkonkurrenterna och säsongen inleddes också på topp, men ett par plumpar i protokollet gjorde att ÖVK snart tappade sin topplacering.

– Vi åkte på ett par smällar mot Falkenberg och Hylte i hemmahallen. Då blir vi nedtryckta i skorna. Det håller i sig rätt länge, säger Jonas Svantesson.

Skador följde, bland annat på Sebastian West Helgesson som hade växt fram som en nyckelspelare i inledningen av säsongen, och GP-slutspelet efter jul missades precis. Därefter fortsatte det ungefär likadant i det nya året.

– Så det har varit mycket berg- och dalbana, säger Jonas Svantesson med ett skratt.

För en hel del skratt blev det ändå till slut. Även om han är kluven till det två år gamla upplägget med bronsmatch, kan han nu se tillbaka på två säsonger där SM-bronset bärgats.

– Man kan diskutera om man ska spela om bronset, eller inte. Nu har vi förvisso vunnit två brons, men det är svårt att åka ur slutspelet när man har siktet inställt på något annat och sen hitta tillbaka mentalt igen.

Skillnaden är stor, enligt ÖVK-tränaren, på att vinna och förlora sista matchen på säsongen.

– Nu blev det inte SM-final, men det här är det nästbästa. Vi tog vara på den chansen. Hylte vann guldet, vi vann bronset och de andra förlorade. Det är så jag hade lagt upp det för killarna också, då kändes det som att de var rätt heta även om vi hade åkt ur (förlorat semifinalen).

Jublet har knappt hunnit lägga sig förrän det är dags att påbörja bygget inför nästa säsong. Till den här säsongen var truppen hyfsat intakt, något ÖVK-tränaren förstås hoppas ska vara fallet även nästa säsong.

– Man börjar på en helt annan nivå i augusti om man har en någorlunda intakt trupp. Det är jätteviktigt, säger Jonas Svantesson och berättar att i skrivande stund är kontrakten med Elias Andreasson och Emil Karlsson förlängda, plus att det finns ett optionsår att utnyttja på Jakob Wijk Tegenrot.

Men själv är han däremot inte klar för en fortsättning, inte än i alla fall.

– Det är ingen brådska kan jag känna, men ett beslut om jag blir kvar eller inte kommer nog inom en snar framtid, säger Jonas Svantesson.

ÖVK-tränarens kontrakt går ut i månadsskiftet april-maj, men därefter väntar först och främst landslagsuppdrag med det svenska damlandslaget, där Jonas Svantesson är assisterande förbundskapten.

Publicerad 26 April 2018 11:45