Skorna avgörande i Åstorpsderby

HYLLINGE/KVIDINGE.

Hyllinge GIF har lidit och lidit kval, så i år satsar de fullt ut på en direktplats till femman. Ett av hindren på vägen är kommunrivalen Kvidinge IF, som till den här säsongen är tillbaka i sexan efter ett år ur densamma.

Av
Mikael Öhrn

Säg ”kval” och spelarna och ledarna i Hyllinge rycker nog lite extra på axlarna. Inte mindre än fyra gånger de senaste fem åren har GIF nämligen försökt ta sig via kvalspel upp till femman, och misslyckats varje gång.

– Jag har varit med i tre av dem, som assisterande. Det har varit på målsnöret varje gång, det känns som att det är tillfälligheter. I år har vi sagt ”nu skiter vi i kvalet, vi ska upp direkt”, säger Sebastian Månsson, ny tränare i Hyllinge för året, tillsammans med Marcus Pellinen.

Då fasar ni över ett eventuellt kvalspel då?

– (Skratt) Nu har jag varit borta i två år, men det kan nog sätta sig psykiskt i spelarna ja. Det är många som har varit med hela vägen. Vi får se, vi vill ju inte kvala igen.

Det är inte ofta som GIF får spela kommunderby, men i år är det dags. Senast var för sju år sen, då var det också KIF som stod på andra sidan.

– Det var i sista matchen 2011. Vi var tvungna att vinna för att gå upp från sjuan och vi gör mål i sista minuten och går upp på det. Så vi har bra minnen därifrån, säger Sebastian Månsson, samtidigt som han påpekar att rivaliteten lagen emellan inte är särskilt stor.

Men samtidigt vågar han sticka ut hakan.

– Vi tränare har sagt att om vi inte vinner, går vi hem från Kvidinge.

KIF är nykomlingar i sexan, efter att i våras ha fått en gratisplats efter det missade kvalet i höstas.

– Jag tror vi har en trupp som har där att göra. Vi har inte satt någon hög målsättning så, först och främst ska vi inte ner i sjuan igen, Det är målet, säger Daniel Camper, ny tränare i KIF för året, tillsammans med Daniel Nord.

Och han har svar på tal när det kommer till det stundande derbyt.

– Då tycker jag att de ska ta bra skor med sig, så att de inte får ont i fötterna, säger Daniel Camper, innan han fortsätter:

– Nä, men det är alltid roligt med lite derby. Det brukar alltid bli lite mer publik.

Precis som Sebastian Månsson i Hyllinge, tonar han dock ner derbyrivaliteten lagen emellan.

– Det finns inga aggressioner mellan föreningarna. Vi ser fram emot det, men vi i Kvidinge har inte något agg mot något annat lag.

Derbyt spelas i Kvidinge den 5 maj klockan 15.

Publicerad 23 April 2018 09:57