Kommuntronen på spel igen

BILLESHOLM/BJUV.

Senast Billesholms GIF och Bjuvstorps FF stötte på varandra i seriesammanhang var 2015. Men i år är det dags igen. Och det är ett derby som rankas högt i båda lägren.

Av
Mikael Öhrn

För tre år sen blev det seger för BFF med 2-0 hemma på Hedvalla och 2-2 i Parken i Billesholm, samtidigt som BFF knep seriesegern och avancerade till fyran. En serie som även GIF avancerade till året därpå, men då åkte BFF ur densamma. Efter att GIF lyckats kvala sig kvar i fyran ifjol och BFF återigen tagit hem femman, stöter de båda kommunrivalerna så på varandra igen.

– Det är gott och en rejäl utmaning. Jag var med förra gången och det draget det var i Billesholm med orkester och mycket folk... Normalt sett kommer publiken fem minuter innan annars. Jag tror det var 200-250 personer där, så det blir en rejäl krydda för Billesholm och Bjuv. Det behövs verkligen, säger Torbjörn Johnsson, som är inne på sin fjärde säsong som huvudtränare för GIF.

Att derbyt betyder mycket är BFF:s tränare Göran Nilsson inte sen att hålla med om.

– Det vet jag själv när jag var på andra sidan (Billesholm, red anm), det är stort. Killarna är sugna, givetvis. Sen med allt runtomkring som gör att det blir en folkfest, det gör det så klart jättetrevligt, säger Göran Nilsson, som delar ledarskapet i BFF med Mikael Andersson.

Och han, om någon, borde veta. Han har nämligen varit tränare även i GIF förut, är själv fostrad i Skromberga GIF (nuvarande Ekeby GIF) och hann till och med tillbringa en sejour som spelare i klassiska Gunnarstorps IF.

– Det här derbyt är nästan höjdpunkten det här året. Det är alltid så när det är kommunderby. Alla killar känner varandra i båda lagen, så det är jättestort för oss alla, fortsätter Göran Nilsson.

Torbjörn Johnsson erkänner att derbyladdningen faktiskt började så smått redan förra säsongen.

– Spelarna i Billesholm är mest Billesholmare allihopa. Det betyder ändå rätt mycket att vara störst i kommunen, jag vet att man har pratat om det inne i omklädningsrummet. Det var viktigt att stanna kvar i fyran för nästa år skulle det bli derby. Vi har ju även Kågeröd och Åstorp i serien, säger han.

Bjuvstorp är förstås sugna på att ta tillbaka tronen från GIF.

– Man vill ju vara före Billesholm i tabellen och även vinna över dem. Det kan jag inte sticka under stol med, säger Göran Nilsson.

Kommunderbyt spelas den 28 april klockan 14 på Hedvalla i Bjuv. Returen i Billesholm spelas den 16 augusti.

Publicerad 16 April 2018 10:34

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag