Karolina Wilczynskas intresse för vaktlar började redan 2007.

Karolina Wilczynskas intresse för vaktlar började redan 2007. Foto: Martin Wingren

Vakteluppfödlare som levererar till stjärnkrogar och Nobelfesten

ÖRKELLJUNGA.

Karolina Wilczynska och Victor Karlsson drog igång vakteluppfödning i Stockholm och har bland annat försett Nobelgästerna med vaktelkött. Förra året flyttade ned till Skåne och bosatte sig på Victors familjegård i Skånes Värsjö.

Av
Martin Wingren

Wilma Andersson

På gården föds det upp mellan 6 000 och 8 000 vaktlar om året. Kunderna finns på krogar både i Stockholm, Malmö och Köpenhamn.

– Vi började med det som hobbyverksamhet och sedan rullade det på. Vi letade först gård utanför Stockholm men så valde vi att flytta hit till mitt föräldrahem, så nu blir det femte generationen här, säger Victor Karlsson.

Verksamheten rullade snabbt på och numera är det den största delen i parets uppfödning.

– När vi började komma in på restauranget så växte det, på allvar från 2014.

Vakteluppfödning är desto vanligare i Frankrike men paret hoppas att det kan bli en större produkt bland konsumenter även i Sverige.

Kocken Daniel Müllern besök hos Victor Karlsson och Karolina Wilczynska som föder upp vaktlar.

Kocken Daniel Müllern besök hos Victor Karlsson och Karolina Wilczynska som föder upp vaktlar. Foto: Martin Wingren

– Nu finns våra kunder hos restauranger men jag hoppas att det når ut till fler, säger Victor Karlsson.

Egentligen började intresset med att vaktlarnas ljud tilltalade, berättar Karolina Wilczynska.

– Ljudet från tuppens galande tyckte jag om. Sedan var jag vegetarian och var ute efter mer protein, från äggen. Men numera är jag inte vegetarian längre, Victor är ju jägare så det är svårt, säger hon och ler.

År 2016 fick paret en stor ära – då fick de möjligheten att leverera vaktelkött till Nobelfesten.

– Det är vi väldigt stolta över. Vi fick ett samtal där de frågade om de fick komma på besök, tillsammans med en kock. Vi visste inte vilken kock det var och sen när de kom så visade det sig att det var Gunnar Eriksson, kock och chef för Nobelbanketten, säger Karolina Wilczynska och fortsätter:

– De frågade i början av året om vi kunde leverera 2 000 vaktlar till december.

Foto: Martin Wingren

När de levererar till restauranger så vill de gärna att krögarna besöker gården för att lära känna deras verksamhet.

– Vi vill gärna att de kommer hit, det skapar en annan relation till produkterna. Vi besöker även restauranger för att se hur de arbetar med vår produkt, säger Victor Karlsson.

När tidningen är på besök är även kocken Daniel Müllern på plats för att beskåda vakteluppfödningen. Han håller på att förbereda sig inför finalomgången i Årets Kock. Han hoppas bli en av de två som går vidare efter första dagen för då ska det lagas just en vaktel-rätt.

– Jag lagar inte komplicerad mat så jag bara steker eller grillar köttet och glacerar det med något gott. Vaktel smakar mer än kyckling och man kan ta tillvara på hela fågeln, till exempel göra en god buljong på den, säger Daniel Müllern som tidigare i år lämnade krogbranschen för att börja som kreativ kock på livsmedelsföretaget Unilever.

– Mat lagar jag med hjärtat och jag vill gärna se det på plats, var maten kommer från, känna och titta, fortsätter han.

Karolina Wilczynska och Victor Karlsson.

Karolina Wilczynska och Victor Karlsson. Foto: Martin Wingren

Foto: Martin Wingren

Publicerad 31 August 2019 00:00