Efter sammanlagt 97 år har bröderna Ronny och Lars-Inge Stigsson sagt

Efter sammanlagt 97 år har bröderna Ronny och Lars-Inge Stigsson sagt "hej då" till "måcken". Foto: Mikael Öhrn

Ronny och Lars-Inge (har) hade en mack ihop

Efter totalt 97 år sade bröderna Stigsson hej då till sin mack för sista gången

ÖRKELLJUNGA.

Redan när han var 13 år började Ronny Stigsson praktisera och sommarjobba på dåvarande Essomacken i Örkelljunga. Några år senare gjorde lillebror Lars-Inge Stigsson detsamma. Under åren har här passerat såväl kungligheter som andra kändisar, men det har också varit en och annan mindre trevlig upplevelse. Efter totalt 97 år har de dock bestämt sig och sagt hej då till "måcken" för sista gången.

Av
Mikael Öhrn

Båda två bär ännu Cirkle K:s kläder. Storebror Ronny Stigsson har till och med sin namnbricka kvar. Och lillebror Lars-Inge Stigsson står bakom kassan.

– Jag fick rycka in direkt, säger han när han kommer tillbaka.

– Det fick jag göra igår, precis när jag skulle köra hem. Det stod en kille som hade väntat länge så jag tänkte att jag kunde hjälpa till. "Då blir jag sista kunden", sa han. "Jo, det blir du", sa jag, säger Ronny Stigsson.

Det är dagen efter. Dagen efter som de båda bröderna haft inventering och lämnat över franschisen i andra händer och helt enkelt lagt sammanlagt 97 år på macken bakom sig.

– Jag har knappt hunnit landa, säger Lars-Inge Stigsson.

– Det var en hektisk dag igår, så man var rätt trött. Men i och med man tog beslutet i höstas känns det rätt. Men när man väl landat kanske det känns konstigt, säger Ronny Stigsson.

Året var 1968 när Ronny Stigsson första gången satte sina fötter inne på den dåvarande Essomacken, som låg där den gamla sträckningen av E4 gick. Han var bara 13 år och skulle praktisera där, men det ena gav det andra. Helg- och sommarjobb följde, sen blev han anställd.

– Då var det en som slutade, så de frågade mig om jag ville börja, säger Ronny Stigsson.

Tre år senare följde hans lillebror Lars-Inge Stigsson i sin storebrors fotspår, också han 13-14 år vid tillfället. Sju år senare, 1980, blev de båda bröderna erbjudna att köpa in sig som delägare och 2000 tog de helt över franschisen som sedan 1985 låg under Statoils flagg. I samband med invigningen av den nya sträckningen av E4:an 2004 slogs portarna upp för en ny bensinmack vid Skåneporten, där den ligger kvar ännu idag.

Och det har varit en föränderlig bransch.

– I början hjälpte vi till att tanka och tvätta rutor. Då hade vi ingen försäljning av godis och mat. Nu är det en restaurang i princip, säger Lars-Inge Stigsson.

– Och så hade vi bärgningsservice och bilverkstad. Det var manuell biltvätt på den tiden också. Vi tvättade, vaxade och hade till och med underredsbehandling, säger Ronny Stigsson.

Efter sammanlagt 97 år har bröderna Lars-Inge och Ronny Stigsson sagt

Efter sammanlagt 97 år har bröderna Lars-Inge och Ronny Stigsson sagt "hej då" till "måcken". Foto: Mikael Öhrn

Det har förstås hunnit passera förbi ett och annat känt ansikte under alla de här åren.

– Nuvarande kungen var här när han var kronprins, säger Ronny Stigsson.

– Jag bytte bilbatteri i Lill-Babs Mercedes, säger Lars-Inge Stigsson.

Bröderna nämner även namn som Alice Cooper och flera av spelarna i bronslaget från VM i fotboll 1994.

– Jonas Thern har vi nästan haft som stamkund, säger Lars-Inge Stigsson.

Men det har också hänt saker som ingen vill vara med om.

– Rån har jag varit med om två gånger, men det var på det gamla stället. Det var inte roligt. Första gången var det en som sprutade tårgas i ögonen på mig och den andra gången hotades jag med en pistol. Men redan på den tiden fanns det säkerhetsrutiner, så det fanns inga pengar i kassan. Det var inte mycket han fick med sig, säger Ronny Stigsson.

För Lars-Inge Stigsson gick det till och med så långt att han blev överfallen i sitt eget hem.

– De kom och lyste mig i ansiktet med ficklampa. Jag trodde det var någon som skämtade, så jag sparkade upp. Då slog de mig med en köttyxa. Jag märkte inte det då, men jag hade även blivit snittad över båda låren och sidan, säger Lars-Inge Stigsson, fortsatt skärrad efter händelserna för fem år sen.

Efter en skräckfylld upplevelse fick han en chans att springa, och tog den.

– Jag sprang ner i sjön och simmade över den, säger Lars-Inge Stigsson.

Enligt polisen hade förövarna – som kom undan – trott att eftersom Lars-Inge Stigsson var företagare skulle han ha haft pengar hemma.

– Men det är inte vi som ägde macken, det är bara en franschise. Tre ören per liter, det är vad vi fick, säger Lars-Inge Stigsson.

Hur mycket lugn och ro det blir nu när de har stängt dörren efter sig på macken för sista gången, återstår att se.

– Jag har inte tänkt pensionera mig helt. Jag har en kompis som har Mekonomen, jag ska hjälpa honom med att köra budbil. Sen blir det kanske lite buss- eller lastbilskörning. Där är många åkerier som vill ha hjälp, det är brist på chaufförer, säger Ronny Stigsson.

Lars-Inge Stigsson har en del jobb kvar att göra med bokföring och löner. Sen blir det lugnt ett litet tag. Kanske.

– Jag har en husbil som jag har tänkt ägna mig åt, se mig omkring lite. Men det är möjligt jag tar ett jobb. Jag kan inte bara gå och drälla redan när jag är 60, säger han.

– Nä, då blir tiden lång, säger Ronny Stigsson.

Fotnot. Denna artikel har tidigare publicerats i Lokaltidningen.

Publicerad 05 July 2019 00:00