En stor andel barn har minst en förälder som har skulder eller pågående skuldsanering hos Kronofogden. Perstorp och Åstorp placerar sig på fjärde och femte plats i landet.

En stor andel barn har minst en förälder som har skulder eller pågående skuldsanering hos Kronofogden. Perstorp och Åstorp placerar sig på fjärde och femte plats i landet. Genrebild: Mostphotos

Så stor andel barn har skuldsatta föräldrar

Perstorp och Åstorp bland de kommuner i landet med störst andel barn i ekonomiskt utsatta familjer

PERSTORP/ÅSTORP.

Bara tre andra svenska kommuner har en större andel barn, med minst en förälder som har skulder hos Kronofogden, än Perstorp och Åstorp. Kronofogden menar att det är viktigt att prata med barn om pengars värde redan i tidig ålder.

Av
Mikael Öhrn

I Perstorps kommun är det så många som 18,3 procent av alla barn som har minst en förälder som har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden. I Åstorps kommun är det 18,2 procent av alla barn. Siffror som placerar kommunerna på fjärde och femte plats i hela landet över kommuner med barn som lever i skuldsatta familjer. I Skåne lever så många som vart tionde barn i en skuldsatt familj, medan det i hela landet rör sig om vart tolfte barn. Det visar ny statistik som Kronofogden har plockat fram.

– Vi vill lyfta fram en osynlig grupp och visa att det finns många barn som lever i ekonomisk utsatthet, säger Tina Häggmark på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Enligt Kronofogden är det viktgt att prata med sina barn om den ekonomiska utsattheten.

– Som förälder och vuxen är det viktigt att förklara att det aldrig är barnens ansvar om familjen har svårt att få pengarna att räcka till, säger Tina Häggmark.

Att prata med sina barn kan även lägga en grund för en god privatekonomi längre fram i livet, menar myndigheten.

– Föräldrar är förebilder och hur vi agerar spelar roll. Det handlar inte om vad som rätt eller fel, utan bara om att vi vuxna behöver prata mera om pengar och konsumtion med våra barn. Att tidigt börja reflektera över pengars värde lägger en grund för en god privatekonomi genom hela livet, säger Tina Häggmark.

För att kunna hjälpa fler barn i ekonomiskt utsatta familjer samarbetar Kronofogden sedan några år tillbaka med Barnens rätt i samhället (Bris). Mycket handlar om ren information för att barn ska få veta att de inte är ensamma.

– Bris kan inte hjälpa till med pengar, men vi kan ge barnen stöd i hur de kan hantera känsliga situationer. Till exempel när de inte kan följa med på utflykter eller andra aktiviteter för att familjen inte har råd. Vi kan exempelvis föreslå saker som inte kostar pengar och berätta att kompisarna ofta är mer förstående än de tror, säger Ellen Hedlund, kurator på Bris, i samma pressmeddelande.

Högst andel barn med minst en förälder med skulder eller pågående skuldsanering hos Kronofogden har Grums kommun (20,7 procent) i Värmlands län och lägst andel barn har Lomma kommun (1,7 procent).

Så ser det ut i din kommun

Perstorp - 303 barn eller 18,3 procent av alla barn i kommunen.

Åstorp - 708 barn eller 18,2 procent av alla barn i kommunen.

Bjuv - 644 barn eller 18,0 procent av alla barn i kommunen.

Klippan - 585 barn eller 16,5 procent procent av alla barn i kommunen.

Örkelljunga - 306 barn eller 15,0 procent av alla barn i kommunen.

Hela Skåne - 30 285 barn eller 10,4 Bjuv - 644 barn eller 10,4 procent av alla barn i länet.

Publicerad 26 June 2019 09:29