Många areal skog gick åt i förra sommarens bränder.

Många areal skog gick åt i förra sommarens bränder. Genrebild: Adobe Stock

Så här mycket skog brann ner i förra sommarens skogsbränder

SÖDERÅSEN/ÖRKELLJUNGA.

Skogsbränderna som följde i förra sommarens rekordhetta och torka skördade 10 800 kvadratmeter skog i Örkelljunga kommun, vilket gör den till en av de mest drabbade skånska kommunerna. Många bränder uppstod till följd av gnistor från tåg.

Av
Mikael Öhrn

Värst drabbad skånska kommun var Hässleholms kommun där 75 087 kvadratmeter skog brann ner, därefter följer Kristianstad (26 105 kvadratmeter), Ängelholm (24 045 kvadratmeter), Osby (15 502 kvadratmeter) och Örkelljunga. Tolv kommuner i landet drabbades av skogsbränder som omfattade över en miljon kvadratmeter, där Ljusdals kommun i Hälsingland var hårdast drabbat med över 100 miljoner kvadratmeter, eller 10 000 hektar, nedbränd skog. Detta enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Enligt MSB uppstod flera av bränderna till följd av gnistor från tåg.

– Det är ett framtidsfenomen som vi måste titta närmare på. Sannolikt kommer det behövas en rad förebyggande strukturella åtgärder i vår miljö. SMHI flaggar samtidigt för en fördubbling av antalet dagar med hög brandrisk som en följd av klimatförändringarna, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB till Siren.

Med anledning av förra sommarens bränder står MSB och andra myndigheter bättre rustade i år.

– Samordning och utbildning har utvecklats generellt. Samtidigt har vi fått utökad utrustning som vi kan erbjuda räddningstjänsterna, säger Leif Sandahl och nämner att bland annat nya helikoptrar, terränggående fordon och motorsprutor finns att tillgå.

Bara sex svenska kommuner förskonades helt från skogsbränder i fjol. Utöver fjolåret förekom det många skogsbränder även 2006 och 2014.

Nedbränd skogsareal

Ljusdal - 100 056 970 kvadratmeter (mest i Sverige)

Hässleholm - 75 087 kvadratmeter (mest i Skåne)

Örkelljunga - 10 800 kvadratmeter

Perstorp - 2 911 kvadratmeter

Klippan 141 kvadratmeter

Bjuv - 106 kvadratmeter

Åstorp - 3 kvadratmeter

Publicerad 25 June 2019 00:00