Blir det soligt i sommar står kommunen väl rustat på sina vård- och omsorgsverksamheter.

Blir det soligt i sommar står kommunen väl rustat på sina vård- och omsorgsverksamheter. Genrebild: Adobe Stock

Kommunen tar det kyligt om sommaren blir het

Av
Mikael Öhrn

BJUV. Med förra sommarens värmerekord i färskt minne har kommunen rustat sina vård- och omsorgsverksamheter med framför allt möjlighet till kyla, utifall att det skulle bli en liknande sommare i år.

– Allt för att förbättra för de boende och vår personal, säger Ulrika Thulin (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, i ett pressmeddelande.

– Beredskapen är god på alla våra enheter om det skulle komma en liknande värmebölja i år. Medarbetarna gjorde redan förra året en fantastisk insats med att hitta kreativa lösningar för att svalka och lindra värmens effekter och med den erfarenheten är vi snäppet mer förberedda i år, fortsätter hon.

Rutinerna har också setts över.

– Vi har uppdaterat med enklare checklistor i fickformat och vi har dessutom köpt in luftkonditionering som kan användas där det bedöms att de gör mest nytta. Vi har också tagit del av och spridit den information som Folkhälsomyndigheten har på sin hemsida kring värmebölja och hur den kan förebyggas, säger Jessica Alfredson, förvaltningschef för vård och omsorg, i samma pressmeddelande.

Kommunens råd vid extremvärme

Var extra uppmärksam på de personer som finns omkring dig som kanske är mer känsliga för värmen till exempel barn, äldre och personer med funktionsnedsättningar.

Var uppmärksam på inomhustemperaturen, risken för hälsoproblem ökar om det blir för varmt inomhus. Når temperaturen upp till 26 grader eller mer utomhus under tre dagar i följd ökar risken påtagligt.

Drick även om du inte är törstig och ät vätskerik mat som till exempel grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol.

Använd gardiner, persienner, markiser, samt vädra på natten. Ta en kall dusch eller lägg en blöt handduk runt nacken. Använd löst sittande kläder i naturmaterial, de är svalare än åtsittande syntetkläder. Undvik fysisk ansträngning när det är som varmast.

Förvara mediciner svalare än 25 grader, eller i kylskåp.

Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist.

Publicerad 17 June 2019 11:32