Roy Ekstrand är ordförande i Civilförsvarsföreningen i Örkelljunga. Här står man sig bra när det kommer till antalet medlemmar, men snittåldern är fortfarande för hög, menar han.

Roy Ekstrand är ordförande i Civilförsvarsföreningen i Örkelljunga. Här står man sig bra när det kommer till antalet medlemmar, men snittåldern är fortfarande för hög, menar han. Arkivfoto: Mikael Öhrn

Ålderstiget civilförsvar vill föryngra sig

ÖRKELLJUNGA.

Civilförsvarsföreningen i Örkelljunga skriker fortfarande efter yngre medlemmar. "Åldern är ju hög", säger ordföranden Roy Ekstrand.

Av
Mikael Öhrn

En god kännedom om hur samhället fungerar, en gedigen utbildning i både HLR (Hjärt- och lungräddning) och ABC (Andning, Blödning, Chock), samt en god förberedelse på hur du ska klara dig själv i händelse av kris eller krig – det är några av de saker du kan pricka av om du går med i civilförsvaret.

– Du har ju till exempel ett krav från samhället, att du ska klara dig i 72 timmar innan samhället tar vid. Under ett sånt övergångsskeende kan vi finnas till, lämna information och ge det direkta stödet, säger Roy Ekstrand, ordförande i Civilförsvarsföreningen i Örkelljunga.

Någon direkt åldersgräns finns inte, men Roy Ekstrand rekommederar att man är från 15 år och uppåt.

– Det finns så många uppgifter man kan hjälpa till med, allt från att koka kaffe till att vara medmänniska, ordna transporter och att hjälpa till att öppna upp sina orters trygghetspunkter. Om något händer ska de ju bemannas, säger Roy Ekstrand.

Civilförsvarsföreningen i Örkelljunga står sig väl i jämförelse med sina skånska systerföreningar när det kommer till medlemsantalet – den 1 maj var man 185 medlemmar – men precis som i hela det nationella förbundet sjunker det även här.

– Vi är intresserade av att introducera nya medlemmar, åldern är ju hög, säger Roy Ekstrand och fortsätter:

– Det är väl så föreningslivet står för totalt. För oss tycker jag nog det ser rätt mörkt ut, får jag väl säga.

För att tacka alla som har ställt upp ideellt för civilförsvaret, men också för att försöka göra en ny raid att locka till sig yngre medlemmar anordnas en resa till safariparken Eriksberg i Blekinge.

– Vi vill ha en mötesplats där vi på något sätt kan reflektera över vårt berättigande och existens, säger Roy Ekstrand och fortsätter:

– Men folk som är intresserade av att engagera sig är också välkomna att anmäla sig till resan.

Publicerad 11 June 2019 09:12