På grund av arbetet, uppgav en Bjuvsbo i 20-årsåldern som förklaring till varför han hade burit kniv på krogen. En förklaring som tingsrätten inte köpte. Brevkniven på bilden har inget med brevkniven i artikeln att göra.

På grund av arbetet, uppgav en Bjuvsbo i 20-årsåldern som förklaring till varför han hade burit kniv på krogen. En förklaring som tingsrätten inte köpte. Brevkniven på bilden har inget med brevkniven i artikeln att göra. Genrebild: Adobe Stock

Bar kniv på krogen – döms till böter

Tingsrätten köper inte mannens förklaring att kniven behövdes till ett hantverksarbete

SÖDERÅSEN.

En brevkniv som behövdes i arbetet med att kolla på ett hantverk, det var en Bjuvsbo i 20-årsåldern förklaring till varför han bar kniv på krogen en lördagsnatt. En förklaring som tingsrätten inte köper och istället dömer mannen till böter för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Av
Mikael Öhrn

Det var på en krog i Helsingborg en lördagsnatt i vintras som det ska ha uppdagats att mannen ska ha gått omkring med en kniv i plånboken. Mannen som har förnekat brott har uppgett i polisförhör att han jobbar som hantverkare, att han ständigt är i arbete och att han senare behövde kniven för att "titta på en grej" som hade med ett hantverksarbete att göra. Mannen ska ha medgett att han var medveten om att det var förbjudet att ha kniv på allmän plats, men att han trott att det var eggen på kniven eller längden som var avgörande.

Tingsrätten köper inte mannens förklaring att han skulle titta på ett potentiellt jobb "mitt i natten i krogmiljö i centrala Helsingborg och utan andra arbetsverktyg med sig". Eftersom mannen visste att han hade kniven med sig, bedömer tingsrätten att han har handlat med uppsåt.

Mannen döms till penningböter och eftersom fängelse finns med i straffkalan döms han även att erlägga en avgift till brottsofferfonden. Kniven har beslagtagits och förverkats.

Publicerad 23 May 2019 08:00