Marcus Leyhs och André Ågrens hjältedåd när de räddade livet på sin granne i Perstorp, när en villa brann ner, har tidigare uppmärksammats på brandstationen i Perstorp. André Ågren är en av de inbjudna till middagen som landshövdingen håller i för 21 vardagshjältar.

Marcus Leyhs och André Ågrens hjältedåd när de räddade livet på sin granne i Perstorp, när en villa brann ner, har tidigare uppmärksammats på brandstationen i Perstorp. André Ågren är en av de inbjudna till middagen som landshövdingen håller i för 21 vardagshjältar. Arkivfoto: Mikael Öhrn

Vardagshjältar uppmärksammas av landshövdingen

Bland annat är personer från Klippan, Perstorp och Åstorp inbjudna till middag på residenset

Av
Mikael Öhrn

KLIPPAN/PERSTORP/ÅSTORP. Under fredagen bjuds 21 skånska vardagshjältar på middag hos landshövdingen på residenset i Malmö. Det är kommunledningarna i nordvästra och sydöstra Skåne som har nominerat dem.

– Min tanke är att bjuda in personer som gör en stor insats för sina kommuner eller för länet, men som inte brukar uppmärksammas med den här typen av middagar, säger landshövding Anneli Hulthén.

Bland de nominerade och inbjudna återfinns bland annat Arian Dushku, ungdomsledare på Klippans kommun, Bert-Inge Karlsson, fältkurator på Klippans kommun, André Ågren, livräddare från Perstorp, Caroline Andersson, vd på EMVE i Åstorp, Ann-Christine och Tomas Montelius, kulturarbetare i Åstorp, samt Ulrika Stengard Olsson, företagare från Åstorp.

– I princip alla inbjudna har tackat ja, vilket är jätteroligt, fortsätter hon.

I höst kommer vardagshjältar i kommuner i sydvästra och nordöstra Skåne att bjudas in till en liknande middag.

Därför har de nominerats

Arian Dushku – "Arian startade föreningen Klippans Unga Muslimer för att stödja religiösa unga och öka kommuninvånarnas kunskaper om muslimer."

Bert-Inge Karlsson – "Bert-Inger arbetar för människors väl genom sitt arbete mot missbruk, droger och rasism och har bidragit till att Klippan ses som förebild för det drogförebyggande arbetet i skolor."

André Ågren – "André och Marcus Leyh räddade under mycket svåra förhållanden sin förlamade grannes liv från ett brinnande hus. Strax innan hela villan blev övertänd lyckades de få ut mannen."

Caroline Andersson – "Caroline bjuder årligen in alla sjundeklassare på studiebesök till familjeföretaget för att barnen ska få se hur en industri fungerar och öka barns intresse för teknikyrken."

Ann-Christine och Tomas Montelius – "Ann-Christie och Tomas har lyft fram kultur- och föreningslivet i området kring Söderåsen, satt Konstrundan i Nordvästra Skåne på kartan och bedriver två webb-tidningar."

Ulrika Stengard Olsson – "Ulrika specialutbildar islandshästar och bedriver verksamhet med hästarna för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning, sjukdomar och skador."

Publicerad 11 April 2019 00:00