Det ska satsas på parasport på Sågen.

Det ska satsas på parasport på Sågen. Foto: Mikael Öhrn

Nu ska det satsas på parasport på Sågen

Föreningen FUB Klippan Åstorp får miljonstöd för att tillgänglighetsanpassa lokalerna

KLIPPAN.

Föreningen FUB Klippan Åstorp får stöd med drygt 4,5 miljoner från Arvsfonden för att tillgänglighetsanpassa lokalerna på aktivitetshuset Sågen i Klippan. Tack vare detta öppnar möjligheten upp sig för föreningarna att starta olika former av parasporter, en satsning som FUB Klippan Åstorp kommer att vara samordnare för.

Av
Mikael Öhrn

Klippans kommun, genom föreningen FUB Klippan Åstorp, vill satsa på parasport i aktivitetshuset Sågen. En satsning som nu går att genomföra, i och med miljonstödet från Arvsfonden.

– Vi är så glada för att vi får möjlighet att göra detta projekt. Vi satsar mycket på våra barn och ungdomar och kommer att få möjlighet att skapa ett unikt samarbete med föreningarna i Sågenhuset, säger Lena Landin, sekreterare FUB Klippan/Åstorp, i ett pressmeddelande.

Arvsfonden är väldigt positiva till FUB Klippan Åstorps initiativ.

– Föreningen FUB Klippan Åstorps projekt är ett bra exempel på hur man kan inkludera och engagera barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning, säger Hans Andersson, enhetschef Arvsfonden, i samma pressmeddelande.

Han hoppas projektet ska inspirera andra.

– Runt om i Sverige finns det många goda idéer men oftast saknas pengar. Därför finns Arvsfonden, fortsätter han.

Med Klippans Friidrottsklubb har FUB Klippan Åstorp redan idag igång ett samarbete.

– Vi har redan racerunning på gång i samarbete med Klippans Friidrottsklubb men behöver större ytor för bättre träning, säger Lena Landin.

Det finns även planer på parasport i framför allt Klippans Gymnastikkrets. Intresset för att idrotta bland FUB Klippan Åstorps medlemmar är stort.

– Vi kommer att starta fler samarbeten och satsa främst på parasporten. Idrottsintresset bland våra medlemmar är stort tack vare att man redan i särskolan har mycket idrott och engagerad personal, säger Lena Landin.

FUB Klippan Åstorp lyfter även samarbetet som man har med Klippans kommun.

– Vårt samarbete med Klippans kommun är unikt och satsningen på aktivitetshuset Sågen ger möjlighet för våra medlemmar att deltaga i sammanhang där man inte ses som ”funktionsnedsatt” utan kan vara med på lika villkor, säger Lena Landin.

FUB – För Utvecklingsstörda Barn, Ungdomar och Vuxna – är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv.

Som Lokaltidningen tidigare har berättat kommer Sågen att invigas den 16 maj. Det kommer att vara en tredagarsinvigning där föreningarna visar upp sig och Helsingborgs symfoniorkester tar ton i den så kallade streetytan inne på Sågen.

Publicerad 11 April 2019 09:40