Det blir ingen bilbingo vid Tornévallen i sommar.

Det blir ingen bilbingo vid Tornévallen i sommar. Foto: Mikael Öhrn

Ingen bilbingo på Tornévallen längre

Kommunen och arrangörsföreningarna ännu inte överrens om alternativ plats

BJUV/KLIPPAN. Bilbingosäsongen brukar normalt sett vara i full gång vid den här tiden, men i år ser det inte ut att bli någon. Lokala föreningar riskerar därmed gå miste om viktiga inkomster.

Av
Mikael Öhrn

Efter att Bjuvs kommun skrivit arrendeavtal för den klassiska Tornévallen i Gunnarstorp med Bjuvs Brukshundklubb, tvingas Bjuvstorps FF och Vv-84 ställa in bilbingon i år. Det skriver Helsingborgs Dagblad.

– Kommunen har i princip lagt ner vår bilbingo, säger Helge Hvam, ordförande i Bjuvstorps FF, till tidningen.

Utöver att vara en viktig inkomstkälla för klubben, menar han att den också en social mötesplats.

– Det är en social grej. Det kommer 300-400 varje helg. Det är mycket samma folk som kommer, på sommaren också turister. För fem, sex år sedan var det många äldre, men nu kommer många i trettioårsåldern också, fortsätter Helge Hvam.

Samarbetspartnern Vv-84 letar nu febrilt efter andra inkomstkällor.

– Vi tittar på alternativ för att kunna hålla nere medlemsavgifterna. Sedan är det beroende av ideella krafter, säger Magnus Guldestam, ordförande i Vv-84.

HD skriver att kommunen emellertid har tittat på alternativa platser – bland annat en grusplan i Billesholm som är i kommunens ägo – för de båda klubbarna att ha sin bilbingo på.

– Vi har en dialog och vill verkligen hjälpa dem och få det på plats, men eftersom de inte sagt att de vill vi gå vidare med dessa har vi inte gått vidare med de förslagen, säger Kent Andreasson, kultur- och fritidschef på kommunen, i samma artikel.

Helge Hvam i Bjuvstorp är skeptisk till alternativen.

– Vi har pratat, men kommer inte på någon lösning. Det ska helst inte störa folk, helst inte ligga intill bostäder. Man ska kunna ställa en toalett och en kiosk och ha tillgång till vatten, säger han.

Även bilbingon på Forsby IP i närheten av Klippan kommer att pausas i år. Skälet till detta är dock helt odramatiskt och handlar, enligt HD, om att arrangörerna – Klippans BK och Klippans FF – helt enkelt missat att ansöka om förnyat tillstånd.

– Vi ser fram mot att komma tillbaka nästa år, säger Sune Arvidsson från Klippans BK, till tidningen.

Publicerad 11 April 2019 15:20