Solcellsanläggningarna blir fler.

Solcellsanläggningarna blir fler. Genrebild: Adobe Stock

Så många solcellsanläggningar finns det

SÖDERÅSEN.

Utbyggnaden av solcellsanläggningar fortsätter landet över. I Klippans kommun finns det nu 76 anläggningar, enligt senaste statistiken från Energimyndigheten. I grannkommunerna är de dock något färre.

Av
Martin Wingren

– Statistiken gäller samtliga solcellsanläggningar i Sverige som är kopplade till nätet. Då ingår både privatpersoner och företag och offentlig sektor, samt både mindre anläggningar på småhus och solparker, säger Jeffrey Berard, statistiker på Energimyndigheten, till nyhetsbyrån Siren.

Uppsala är den kommun med flest installerade solcellsanläggningar i landet. Där fanns 760 av landets totalt 25 500 nätanslutna anläggningar 2018, enligt statistiken. Den installerade effekten i Uppsala är 11 megawatt (MW). Störst installerad effekt, 15 MW, finns i Göteborg. Den totala installerade effekten i hela landet är drygt 410 MW. Den totala elproduktionen i Sverige 2017 var cirka 160 terrawattimmar (TWh).

Energimyndigheten uppskattar att solcellsanläggningarna producerade 0,3 TWh el.

– Vi har inte gjort en djupare analys än om vad den installerade effekten kommer att bli för 2019, men vi förväntar oss att ökningen kommer att vara någonstans runt 180 MW, kanske lite lägre beroende på hur ändringarna i solcellsstödet påverkar besluten, säger Jeffrey Berard.

Solcellsanläggningar i din kommun

Klippan 76

Örkelljunga 36

Åstorp 29

Bjuv 28

Perstorp 19

Publicerad 10 April 2019 10:51