Anneli Gannerup Lassen är utställningsansvarig när Team KreARTiv arrangerar sin första gemensamma utställning på Wideröra gård.

Anneli Gannerup Lassen är utställningsansvarig när Team KreARTiv arrangerar sin första gemensamma utställning på Wideröra gård. Foto: Mikael Öhrn

Konstnärskollektiv gör sin första gemensamma utställning

"Besökaren har väldigt mycket att titta på och uppleva"

EKEBY.

De flesta av konstnärerna i konstnärskollektivet Team KreARTiv träffades första gången på en kurs hos Röstångakonstnären Susanne Jardeback-Olesen. Ganska snart öppnades möjligheten upp att ställa ut sina verk på Wideröra gård utanför Ekeby, där också konstnärskollektivet så sakteliga formades till en grupp. Lagom till påsk håller de 14 konstnärerna nu i sin första gemensamma utställning.

Av
Mikael Öhrn

Det gamla stallet på Wideröra gård är både ljust och rymligt. Ännu har inte samtliga tavlor i utställningen kommit upp, men där de har gjort det skapar färgerna skarpa kontraster till de vitmålade stenväggarna.

– Det skapar en väldig frihet för konstnären. Normalt sett, om man har många tavlor, brukar man hänga dem så att de kan prata med varandra. Men vi gjorde lite tvärtom. Alla får ha sin frihet, för vi är så pass många. Det är kul, säger Anneli Gannerup Lassen, utställningsansvarig, tillika en av de 14 medverkande konstnärerna.

Det var under förra året som Team KreARTiv tog form Ganska snart stod det klart att målsättningen var att försöka få till en gemensam utställning, just på Wideröra gård

– Det är en fantastisk plats. Just att möjligheterna är oändliga, det är det jag tycker Wideröra gård är i ett nötskal för alla som kommer dit, även besökare, säger Anneli Gannerup Lassen.

De flesta verken i utställningen är målade i akryl, men det förekommer även akvarell och olja. Teknikerna och det konstnärliga språket är desto bredare.

– Du kan se hur blandat det är. Det finns verkligen allt; abstrakt, naivistiskt och mycket fantasi. Där är något för alla, oavsett ålder. Man målar ju för att väcka tankar och känslor, säger Anneli Gannerup Lassen.

Tavla av Helén Stigson från Klippan.

Tavla av Helén Stigson från Klippan. Foto: Mikael Öhrn

Hur känns det nu att premiären närmar sig?

– Det är så att det kittlar i hela kroppen. Jag tycker att det så spännande, det gör vi alla. Det är ju så unikt. Vi träffas av en slump, sen bestämde vi oss för att göra något fantastiskt tillsammans.

På facebook.com/teamkreartiv presenteras konstnärerna i utställningen. Där finns även mer information om konstnärskollektivet. Konstnärerna kommer från runtom västra Skåne. Det är fri entré och fri parkering.

Tavla av Kent Lörd. (Den är något beskuren)

Tavla av Kent Lörd. (Den är något beskuren) Bild: Kent Lörd

Vad, när och var?

Vad: Konstutställning med konstnärskollektivet Team KreARTiv, bestående av 14 konstnärer. Deltagande konstnärer är Helén Stigson, Kent Lörd, Birgitta Auselius, Annika Janfjord, Ann-Marie Johnsson-Fägerskiöld, Anneli Gannerup Lassen, Inger Weiler, Ingrid Rundlöf, Gunnel Elander, Sarimaria Yrjänä, Kristina Härfstrand, Iréne Lindberg, Gunnel Strandlund, Patrik Weiler.

När: 19-28 april mellan klockan 11 och 16 alla dagar, med vernissage den 19 april klockan 11-16.

Var: Wideröra gård utanför Ekeby.

Publicerad 09 April 2019 10:15