Matilda Molina, projektledare för Affärsresan, hoppas kunna krympa avståndet mellan näringslivet och skolan.

Matilda Molina, projektledare för Affärsresan, hoppas kunna krympa avståndet mellan näringslivet och skolan. Foto: Mikael Öhrn/Privat

Nu ska avståndet mellan näringslivet och skolan krympas

Projektet Affärsresan arrangerar företagsbesök och minimässa för kommunens sjuor och åttor

ÖRKELLJUNGA.

Avståndet mellan näringslivet och skolan har växt. Det vill nu Örkelljunga Näringsliv försöka krympa genom att helt enkelt bussa ut högstadieeleverna till de lokala företagen.

Av
Mikael Öhrn

Den 25-26 april kommer kommunens sjuor och åttor att bussas runt till företagen i kommunen. Ett initiativ som helt enkelt kom till för att just minska avståndet mellan näringslivet och skolan.

– Skolan har tyvärr kommit för långtifrån näringslivet. Vi har inte den naturliga kontakten som vi har haft förr, säger Matilda Molina, projektledare för Affärsresan, ett Leaderprojekt som i samarbete med Örkelljunga kommun drivs av just Örkelljunga Näringsliv.

Hon nämner att praktiken i åttan är den första möjliga kontakten med näringslivet idag.

– För några år sen var det praktik redan i fyran, men så är det inte längre. Ofta får man inte kontakt med företagen förrän man är vuxen, och det är tokigt, säger Matilda Molina.

Responsen från företagen har varit god, så god att inte alla fick plats på företagsbesöken. Under de två dagarna kommer sjuorna och åttorna totalt sett besöka fem olika företag, dock max två företag per elev.

– Det som är roligt är att det är företag som inte öppnar upp annars, som till exempel Gillebagaren, säger Matilda Molina och nämner att de fyra andra företagen är Åsljungapallen, Peab Lastbilar, Jelmtech och Krohns Svets.

Utöver företagsbesöken anordnas en minimässa i Forum den 9 maj. Här kommer bland annat gymnasiet och barnomsorgen att finnas representerat, men förhoppningen är att fler av kommunens förvaltningar också kommer att finnas på plats. Dessutom kommer ännu fler lokala företag att gästa mässan.

– Så elever redan i sjuan kan gå runt och få information om vilka företag och vad som finns i kommunen, säger Matilda Molina.

– Och det är inte så att de som på en vanlig mässa står där med en roll-up och visitkort. Det kommer att hända annat där som fångar ungdomarnas intresse, fortsätter hon.

Samma dag inbjuds sjuorna, åttorna och även niorna dessutom till en inspirationsföreläsning av den före detta ishockeyspelaren Maria Rooth.

– Hon kommer att prata om sin upplevelse från hockeyvärlden, vad som har motiverat henne och hur hon lyckades, säger Matilda Molina.

Publicerad 31 March 2019 00:00