Kommunens följetong om de två glashusen från Attefallshus på torget fortsätter. En direkt konsekvens blir att samhällsbyggnadschef Kjell Hedenström nu har lämnat sin tjänst.

Kommunens följetong om de två glashusen från Attefallshus på torget fortsätter. En direkt konsekvens blir att samhällsbyggnadschef Kjell Hedenström nu har lämnat sin tjänst. Arkivfoto: Mikael Öhrn

Kostnad för glashus sköt i höjden – nu avgår samhällsbyggnadschefen

Samtidigt kan kommunen ha hittat en permanent lösning på hur de ska använda dem

PERSTORP.

Samhällsbyggnadschef Kjell Hedenström har tagit på sig ansvaret för de två kostsamma glashus som placerades på torget i maj förra året, sedan han valt att lämna sin tjänst. Samtidigt står det klart att glashusen nu kan komma skolan till gagn.

Av
Mikael Öhrn

Prislappen för de två glashusen, eller paviljongerna, från Attefallshus som ställdes på torget på försommaren förra året har varit ett ständigt föremål för diskussion. Nu står det klart att konsekvensen blir att samhällsbyggnadschef Kjell Hedenström slutar. Det skriver Helsingborgs Dagblad.

– Han har sagt upp sig. Där en uppsägningstid och under den tiden är han arbetsbefriad med lön, säger kommundirektör Ulf Bengtsson till tidningen.

Enligt HD visade den externa utredningen som kommunen beställde att bristande kontroll låg bakom att kostnaden för de två glashusen sköt i höjden. Vem som ligger bakom beslutet att bygga dem är inte fastställt, men efter förhandlingar väljer alltså nu samhällsbyggnadschef Kjell Hedenström att avgå.

– Vi hade många stora projekt igång och var underbemannade och jag hade helt enkelt inte koll på läget. Har man inte koll så kan såna här saker hända, tyvärr, säger han i samma artikel.

– Det har varit ett utmanande arbete och mycket stress, så jag kände att det var dags att gå vidare, fortsätter han.

Utöver att glashusen användes för att uppmärksamma miljö- och leverantörsdagen har de, enligt HD, bara använts en gång till, när biblioteket hade en installation i dem under en helg. Nu skriver samma tidning att en permanent lösning kan vara på gång.

– Vi vill gärna ha dem på skolgårdarna som uppehållsrum, för eleverna på rasterna och man skulle också kunna ha lite lektioner och så. Det är ju som att man är ute fast man är inne, säger Åke Svensson som är chef för barn- och utbildningsförvaltningen till HD.

– Förmodligen hamnar de på Centralskolan. Ju äldre barnen blir desto mer vill de gärna kunna sitta och prata på rasterna, fortsätter han.

De två glashusen skulle från början kosta 70 000 kronor, men prislappen hamnade till slut på 800 000 kronor. Det var under en politikerutfrågning i Folkets park förra hösten som politikerna i kommunen blev uppmärksammade på kostnaden och de, tillsammans med tjänstemannsidan, senare tillsatte en extern utredning.

Publicerad 20 March 2019 09:42