Perstorps kommun satsar på att kompetenshöja sina vårdanställda inom digital teknik.

Perstorps kommun satsar på att kompetenshöja sina vårdanställda inom digital teknik. Arkivfoto: Mikael Öhrn

Vårdpersonal utbildas i digital teknik

"Ska leda till att all personal är bekväma med att hantera den"

PERSTORP.

Vården blir alltmer digital. Därför ska nu 150 vårdanställda inom Perstorps kommun kompetensutvecklas.

Av
Mikael Öhrn

GoDig heter projektet som Perstorps kommun just nu genomför i samarbete med Östra Göinge och Osby kommuner. Syftet är att säkerställa att kommunernas vårdpersonal helt enkelt hänger med i den digitala utvecklingen och således ska kunna hantera den moderna tekniken – till exempel datorer, smarta telefoner och trådlösa nätverk – fullt ut. På så sätt ska välfärdsteknik och digital utveckling bli en naturlig del i arbetet.

– Projektet ska leda till att all personal är bekväma med att hantera den digitala tekniken. Vi går till exempel igenom begrepp, hur man gör när man skriver ut, loggar in och surfar på internet, säger Christina Hansson, projektledare i Perstorps kommun, på kommunens hemsida.

– Vi kör utbildningarna dels för dem som i stort sett är helt obekanta med datorer och dem som har stor vana. Grunderna är dock lite olika beroende på grupp. Deltagarna har själva fått skatta sin förmåga för att vi ska kunna anpassa utbildningen på bästa sätt, fortsätter hon.

Utbildningarna genomförs i omgångar under våren och byggs under hösten därefter på med föreläsningar. Projektet, som redan har pågått ett tag, löper totalt sett över två år.

– Tycker det är mycket spännande att få utbilda kollegor i vad de digitala hjälpmedlen kan erbjuda oss. Det gäller att vara nyfiken och våga prova. Finns många möjligheter som öppnar sig plus att det gäller att vara noga med IT-säkerheten, säger Camilla Sniadowka, till vardags undersköterska på Österbo men numera även teknikcoach inom projektet, i samma publicering.

Att det samarbetas över kommungränserna, är de positiva till.

– Ja, det innebär ju en stor kompetenshöjning av personalen plus att vi höjer attraktionen i yrket. Dessutom kan vi samarbeta över gränserna och utbyta lärande och erfarenheter, säger Christina Hansson.

Kostnaden för det totala projektet ligger på 6,3 miljoner kronor. Det finansieras delvis med medel från Europeiska socialfonden. Perstorps kommun har beviljats 700 000 kronor.

Publicerad 14 March 2019 00:00