Störst andel vapenlicenser i Skåne finns det bland annat i Örkeljunga kommun.

Störst andel vapenlicenser i Skåne finns det bland annat i Örkeljunga kommun. Genrebild: Adobe Stock

Så många vapenägare finns det i din kommun

Av
Mikael Öhrn

SÖDERÅSEN/ÖRKELLJUNGA. I Örkelljunga kommun har tio procent av befolkningen vapenlicens. Det motsvarar 968 av kommunens 10 174 invånare.

När det gäller just andelen invånare som har licensierade vapen är Örkelljunga, tillsammans med Osby kommun där också tio procent av kommunens befolkning har vapenlicens, den mest vapentäta skånska kommunen. Ser man istället till det faktiska antalet personer som har vapenlicens har 25 skånska kommuner, däribland Klippans kommun, fler antal personer med vapenlicens boende i kommunen.

– Vanligast förekommande ändamålen för legalt vapeninnehav är jakt, följt av målskjutning. Troligtvis är det så att intresset för dessa ändamål är större i vissa delar av landet, säger Joakim Norenhag, processutvecklare och jurist på Polismyndighetens rättsavdelning, till nyhetsbyrån Siren som är den som har sammanställt siddrorna från Polismyndigheten.

Åtta Norrlandskommuner hamnar i topp när antalet vapeninnehavare jämförs med befolkningen. I Arjeplog har mer än var tredje invånare vapenlicens, vilket kan jämföras med Malmö där var femtionde invånare har det, enligt samma siffror. Rikssnittet ligger på sex procent.

Vapenlicenser i din kommun

Åstorp 4 % (587 personer)

Bjuv 5 % (712 personer)

Perstorp 7 % (528 personer)

Klippan 8 % (1 345 personer)

Örkelljunga 10 % (968 personer)

Publicerad 14 March 2019 11:28