Klippans kommun tar hjälp av lärarstudenter för att råda bot på lärarbristen.

Klippans kommun tar hjälp av lärarstudenter för att råda bot på lärarbristen. Arkivfoto: Mikael Öhrn

Lärarstudenter ska lindra lärarbrist

Av
Mikael Öhrn

KLIPPAN. För att lindra den rådande lärarbristen kommer bland annat Klippans kommun att engagera lärarstudenter. Till hösten startar nämligen en ny typ av lärarutbildning igång på Högskolan Kritianstad. Utöver den teoretiska delen i utbildningen ges de studerande här möjlighet att att arbeta som deltidsanställda lärare i bland annat Klippans kommun.

Genom att göra så här får lärarstudenterna inte bara lön, utan även värdefull arbetslivserfarenhet. Tre dagar i veckan under de fem studieåren kommer studenterna nämligen att arbeta på en grundskola, med inriktning mot årskurs 4-6.

– Nu kan studenten förankra sina studier med verksamheten i grundskolan vecka efter vecka och ta med sig erfarenheterna från sin lärarroll till studierna. Under tiden får de en naturlig plats i lärarkollegiet och när de är klara med utbildningen har de fem års eftertraktad yrkeserfarenhet, säger Henrik Svensson, dekan för Fakulteten för lärarutbildning vid Högskolan Kristianstad, på Klippans kommuns hemsida.

Sammanlagt är sju kommuner i Skåne och fyra i Blekinge med i lärarsatsningen . Tillsammans har de cirka 25 platser för de blivande lärarna. Övriga deltagande kommuner i nordvästra Skåne är Helsingborgs stad.

Ansökan till höstterminen 2019 öppnar 15 mars och stänger 15 april.

Publicerad 14 March 2019 11:58