Kulturutvecklare Lotta Andgren kan konstatera att Hans Arnold fortfarande är omåttligt populär. Den retrospektiva utställningen om honom har inneburit ett nytt besöksrekord i konsthallen.

Kulturutvecklare Lotta Andgren kan konstatera att Hans Arnold fortfarande är omåttligt populär. Den retrospektiva utställningen om honom har inneburit ett nytt besöksrekord i konsthallen. Arkivfoto: Ida Asplund Ådahl

Hans Arnold bakom nytt besöksrekord i Klippans konsthall

"Vi visste att det skulle bli stort, men inte så här stort"

KLIPPAN.

Den är den första så här pass omfattande och retrospektiva utställningen om "skräckmästaren" Hans Arnold, sedan dennes bortgång 2010. Nu står det klart att Klippans konsthall kan fira 15 år med nytt besöksrekord.

Av
Mikael Öhrn

Klippanpopens 40-årsutställning över jul och nyår 2017-18 och motorcykelutställningen 2008 drog cirka 3 500 besökare, respektive strax över 4 000 besökare, men till utställningen om Hans Arnold har det kommit över 7 000 besökare. Med tanke på att det normalt sett kommer 17-19 000 besökare på ett år till Klippans konsthall, är det förstås ett respektabelt nytt besöksrekord.

– Vi visste att det skulle bli stort, men inte så här stort. Det var i rätt läge att ha en utställning och att han var så omtyckt och välkänd för så många. Det har kommit folk från hela Sverige till Klippan. Det är kul att det har blivit så uppmärksammat i media också. Vi vill ju sticka ut i Klippan, säger Lotta Andgren, kulturutvecklare på kultur- och fritidsförvaltningen i Klippans kommun, och förklarar att det har funnits någon mindre utställning om Hans Arnold sedan hans död men ingen så här stor och retrospektiv.

Varför tror du att just Hans Arnold tilldragit ett så stort intresse?

– Jag tror att han faktiskt finns i mångas medvetande. Hans bilder finns i så många böcker, tidningar och på så många skivomslag. Jag tror också att det kan bero på att han är så lekfull i sitt tecknande. Det ligger i tiden, det är lite som graffitimålning idag. Sen att han har gjort så mycket och är så bred. Man kan ha sett hans teckningar i Astrid Lindgrens böcker, på Abbas skivomslag eller så har man växt upp med de här skräckteckningarna i Veckorevyn. Det är mycket skräck och naket och det kommer folk ihåg.

Skräck och naket är återkommande inslag i Hans Arnolds målningar och illustrationer. (Bilden är beskuren)

Skräck och naket är återkommande inslag i Hans Arnolds målningar och illustrationer. (Bilden är beskuren) Bild: Hans Arnold

Det är med blandade känslor hon nu kan konstatera att utställningen lider mot sitt slut.

– Det känns som att tiden har gått fort och vi kunde nog ha haft den här utställningen i några veckor till, så det känns lite vemodigt faktiskt. Men vi är jätteglada att folk har kommit och hoppas att de vill hitta tillbaka till Klippans konsthall. De flesta besökarna har varit folk utifrån så vi hoppas att vi har bidragit till att sätta Klippan på kartan, säger Lotta Andgren.

Klippans konsthall fyller för övrigt 15 år i år.

– Vi ska ha ett 15-årsjubileum i maj, så då ska vi göra en jubileumsutställning ihop med konstföreningen som fyller 75 och Yllefabriken som fyller 140, avslutar Lotta Andgren.

Sista chansen att se Hans Arnold i Klippan

Fredag 1 mars klockan 10-16.

Lördag 2 mars klockan 10-16.

Söndag 3 mars klockan 13-16.

Noterbart är att sista chansen att se Micke Engströms dokumentär "Hans Arnold, Penselns Häxmästare" i Klippans konsthall blir på lördagen klockan 16. Den går dock upp på bio i hela landet idag den 1 mars.

Publicerad 10 March 2019 00:00