Genrebild: Mostphotos

Få kvinnliga brandmän

I Bjuvs kommun finns det bara män

Av
Mikael Öhrn

SÖDERÅSEN. Andelen kvinnor i brandkåren är få. I hela landet uppgick andelen kvinnor som 2017 arbetade som brandpersonal i uttryckningstjänst till en tjugondel. Detta enligt siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

– Vårt mål är att vi ska ha en jämn könsfördelning i kommunal räddningstjänst. Det går åt rätt håll, men skulle vi fortsätta i samma takt som nu skulle det ta 125 år, säger Erik Flink, handläggare inom jämställdhet och mångfald på MSB, till Nyhetsbyrån Siren.

– Fler och fler räddningstjänster börjar ha både viljan att engagera sig för en jämställd räddningstjänst, men också kunskapen om hur det ska genomföras, fortsätter han.

Högsta andelen kvinnor – 21,4 procent – som 2017 arbetade som brandpersonal i utryckningstjänst fanns i Bjurholm i Västerbottens län. I flera kommuner, däribland Bjuvs kommun, var motsvarande siffra noll procent.

I Åstorp var 8,8 procent av brandpersonalen kvinnor, i Klippan 8,0 procent, i Perstorp 4,5 procent och i Örkelljunga 3,6 procent.

Publicerad 10 March 2019 00:00