Årets kvinnliga företagare Shiranthi Rönn omgiven av Anette Andersson från Centerkvinnorna och Centerordföranden Hans-Ingvar Jönsson.

Årets kvinnliga företagare Shiranthi Rönn omgiven av Anette Andersson från Centerkvinnorna och Centerordföranden Hans-Ingvar Jönsson. Foto: Privat

Shiranthi tog tillbaka cafékulturen - prisas för sitt initiativ

"Vi har fått en mötesplats i Åstorp"

ÅSTORP.

För tolfte året i rad har Centerkvinnorna och Centerpartiet i Åstorp delat ut utmärkelsen "årets kvinnliga företagare" på den Internationella kvinnodagen. I år föll valet på Shiranthi Rönn, kvinnan bakom Conditori Continental.

Av
Mikael Öhrn

Efter att det tidigare caféet tvingats gå i konkurs skapades ett tomrum i centrala Åstorp, innan Shiranthi Rönn till slut slog upp portarna till Conditori Continental 2015.

– Vi har fått en mötesplats i Åstorp, för både äldre och unga. När hon tog över lokalen 2014 var hennes målsättning att få tillbaka en gammaldags cafékultur och det har hon lyckats med. Med den här retrokänslan har hon fått det väldigt attraktivt och trevligt. Dessutom är det öppet sju dagar i veckan. Det är väldigt viktigt att det finns såna här mötesrum i samhället, säger Hans-Ingvar Jönsson, ordförande för Centerpartiet i Åstorp om motiveringen.

Utmärkelsen "årets kvinnliga företagare" är nu inne på sitt tolfte år.

– Att vi har valt att göra det den 8 mars är för att det är betydligt färre kvinnor än män som startar företag, därför vill vi lyfta fram kvinnliga förebilder, säger Hans-Ingvar Jönsson.

För Shiranthi Rönn själv – som senast förärades med utmärkelsen "årets företagare" 2006 – kom årets utmärkelse som en överrasking.

– Det känns fantastiskt roligt. När man jobbar och håller igång så här mycket är det roligt att det uppmärksammas. Man mår bra av det. Jag har ändå drivit företag i många år, jag drev ju Hotel & Restaurang Rosenberg i många år. Men jag trodde aldrig att jag skulle få det här, jag hade inte alls tänkt på det, säger hon.

Varför är det viktigt att just kvinnliga företagare uppmärksammas på detta vis?

– Vi kvinnor jobbar lika mycket som män, då är det väldigt viktigt att man värdesätter vårt arbete lika mycket. Det är roligt och viktigt att man också uppskattar vad kvinnor gör.

Årets kvinnliga företagare genom tiderna

2008 Ingrid Celin, Celins Foder.

2009 Ulrika Stengard Olsson, Söderåsens Forsgård.

2010 Anne Aarbye, Aarbyes mäklarbyrå.

2011 Carina Pålsson, Carinas blommor, Kvidinge.

2012 Zanna Sjölin, Zannas Hemtexstil.

2013 Bodil Berg, Bodils skafferi.

2014 Anette Johansson, Vini Mode.

2015 Carina Hultman, Galleri Hultman.

2016 Santana Johnsson, Santanas kök.

2017 Jeanette Augustsson-Thomasson, Jeanettes ridskola.

2018 Maria Isberg, Sånnagården.

Publicerad 09 March 2019 00:00