Med Partyfabriken och Kjell-Arne

Med Partyfabriken och Kjell-Arne "Säle" Svensson har Parken Perstorp fått sig ett rejält lyft. "När det gäller Perstorp blomstrar nöjeslivet, det vi försöker vända på nu är konferenser", säger han. Foto: Mikael Öhrn

Renässans för folkparken

Har fått ett rejält uppsving sedan Partyfabriken tog över

PERSTORP.

Medan folkparkerna i landet för ett mer och mer anonymt liv och även läggs ner på sina håll, är det precis tvärtom i Perstorp. Något som kan tillskrivas folkparksentusiasten Kjell-Arne "Säle" Svensson och festarrangören Partyfabriken.

Av
Mikael Öhrn

En av lastbilarna håller på att tömmas och Kjell-Arne "Säle" Svenssons telefon ringer titt som tätt, så till slut tvingas han stänga av ljudet. Det är full rulle eftersom han och sambon Susanne Söderling är nyss hemkomna från Borås efter att ha hållit i ett företagsevent där med familjeföretaget Partyfabriken. Samma kväll är det lapp på luckan på en 80/90-talskväll som arrangeras på Parken Perstorp.

– Det är otroligt kul. Vi snackar ändå om lilla Perstorp, säger Kjell-Arne "Säle" Svensson.

Det är han och sambon Susanne Söderling som driver Partyfabriken – underhållningsmaskinen som har turnerat land och rike runt på såväl festivaler som företagsevent sen starten 2003. Men det är i Perstorp som familjeföretaget just nu hittat sin bas, "trots" att "Säle" bor och kommer ifrån Tyringe.

– Så egentligen skulle det vara tvärtom. Tyringe hatar Perstorp, säger han skämtsamt och fortsätter:

– Jag började jobba på Perstorps AB när jag slutade nian. Där jobbade jag i sex år. Sen har jag alltid gillat miljön här, med sjöarna och skogen. Jag tycker att Perstorp är väldigt fint, det tråkiga är att Perstorpsborna själva inte ser det.

Förra året tog Partyfabriken dessutom över arrangemanget av Perstorpsdagarna. Något det förs diskussioner kring även i år.

– Perstorpsdagarna är egentligen ett för litet arrangemang för Partyfabriken, men vi brinner ju för Perstorp och vill ju försöka hitta någon lösning på det, säger Kjell-Arne Svensson och berättar att man i så fall vill flytta arrangemanget.

– Vi hade det här utanför (Parken) förra året, men i år så blir det uppe i byn, fortsätter han.

Att han vurmar så för just folkparkerna har sin naturliga förklaring.

– Jag är född i folkparkerna i Vägasked (Norra Rörum) och Jägersbo (Höör). Mina föräldrar jobbade där. Mitt första minne som jag har är när jag är tre år gammal och vaknar bakom glassfrysen. Mitt första jobb var när jag sju år gammal stod och sålde popcorn i Vägasked.

Det var en tid då dansbanden regerade ute på folkparkerna.

– Jag hjälpte dem att rodda. Det var alla de stora, som till exempel Kicki Danielsson, Streaplers och Flamingokvintetten. Nu när jag träffar dem idag får jag fortfarande höra "där är ju Hadars pågajäkel", min pappa hette Hadar. Det är där jag la grunden till intresset för allt detta, säger Kjell-Arne Svensson.

Upplevde folkparkerna sin verkliga topp under kanske framför allt 70- och 80-talet, började det gå sämre för dem under 90-talet. Flera har slagits igen med åren, och gör så fortfarande. På senare år har det dock blivit ett litet uppsving för dem igen, som här i Perstorp. Folk väljer helt enkelt medvetet bort nattklubbarna.

– Vi märker det rätt tydligt att folk vill ha något nytt. Precis som när folkparkerna la ner i slutet av 90-talet och nattklubbarna tog över, är det tvärtom nu. Vi har Dagstorp (Kävlinge) som har öppnat upp nu också. I Törringelund (Oxie) är det likadant. Man går mot strömmen. I Törringelund är det till exempel dansband varje lördag- och söndag, det är helt unikt i Sverige, säger Kjell-Arne Svensson.

Det blir mycket jobb för Kjell-Arne Svensson, nästan dygnet runt.

Det blir mycket jobb för Kjell-Arne Svensson, nästan dygnet runt. "Men vi som lever i det, vi tänker inte så. Vi älskar jobbet, för oss är det både arbete och socialt", säger han. Foto: Mikael Öhrn

På gång

i Parken Perstorp

29 mars (klockan 19-23) – Klippans karaoke

5 april (klockan 19-01) – glamrockkväll med bland andra AC/DC Jam, ett coverband från Karlskrona.

Publicerad 09 March 2019 00:00