Genrebild: Mostphotos

Pensionärsförening vill rusta äldre mot nätbedragare

"Det är så utstuderat fult vad man gör idag"

KLIPPAN.

Bedrägerier mot äldre personer blir allt vanligare. Nu hoppas SPF Seniorerna Åby Klippan kunna bidra till att fler blir bättre förberedda mot lurendrejare genom att anordna en föreläsning i ämnet.

Av
Mikael Öhrn

Medlemmarna har önskat mer samhällsinformation, därför har SPF Seniorerna Åby Klippan beslutat att införa något som de kallar för temamöten. Första tillfälle blir den 27 februari då personal från Swedbank – Per Johansson från Swedbank Klippan och Joakim Gunnarsson, säkerhetschef för Swedbank Södra Sverige – kommer för att berätta mer om banksäkerhet och inte minst bedrägerier mot äldre.

– Det är varenda vecka som man slår på tv:n eller slår upp tidningen, så handlar det om nätbedrägerier. Här i Klippan har vi haft mycket. Jag själv försöker hänga med, men man vågar ju knappt svara i telefon längre, säger Gunnel Pålsson, sekreterare i styrelsen för SPF Seniorerna Åby Klippan.

Varför är det här viktigt?

– Därför att vi är en väldigt utsatt grupp, vi som är äldre. Trots att det påtalas från alla håll att vi ska vara försiktiga, är vi godtrogna. Man vet att man inte ska säga "ja" i telefon, men till exempel bara för en timme sen ringde det en försäljare till mig. Innan jag hade tänkt efter hade jag svarat "ja" flera gånger. Nu ledde det inte till något den här gången, men i värsta fall kan det ju göra det.

– Vi blir ju snärjda. Många är rädda för att plocka upp sitt kort. Det är så utstuderat fult vad man gör idag.

På temamötet den 27 februari får besökarna även information om hur det fungerar att använda bankens elektroniska tjänster, som till exempel Internetbanken och mobilt bank-id.

– Vi äldre har ju svårare att hänga med i utvecklingen. Först skulle man ha ett bank-id, sen skulle man helt plötsligt inte det utan ha ett mobilt bank-id. Ska man in och kolla sin pension måste man ha en e-legitimation från den 8 juni. Många är jätterädda för det här. Vi ser ofta när medlemsavgiften har betalats, att det är släktingar som har gjort det, säger Gunnel Pålsson.

Förhoppningen är att man ska ha tillgång till bättre verktyg för att värna sig mot bedrägare efter att ha gått på föreläsningen.

– Hur kan vi skydda oss, finns det några bra och enkla regler som man borde tänka på, säger Gunnel Pålsson undrande.

I väntan på flytten till Sågen håller SPF Seniorerna Åby Klippan till i Vuxenskolans lokaler på Storgatan. Det är här, från klockan 14 den 27 februari, som föreläsningen om bankens digitala tjänster och nätbedrägerier kommer att hållas.

Publicerad 15 February 2019 10:50