Genrebild: Mostphotos

Skillnader i hur många äldre som får kommunal vård

Av
Mikael Öhrn

SÖDERÅSEN. Det skiljer avsevärt mellan kommunerna i landet när det gäller hur stor andel av alla invånare över 80 år som får insatser i den kommunala hälso- och sjukvården. I Högsby kommun i Kalmar län handlade det 2017 om 80 procent, medan det till exempel i Perstorps kommun handlade om 32 procent. I hela riket var motsvarande siffra 48 procent. Detta enligt nya siffror från Socialstyrelsen, som nyhetsbyrån Siren sammansatt. Varför det är så kan bero på olika aspekter.

– Det kan bero på att vissa äldre inte behöver stöd och hjälp med sin vård. Det skulle också kunna bero på skillnader vad gäller kriterier för kommunal hälso- och sjukvård, säger Eva Lejman, utredare på Socialstyrelsen, till nyhetsbyrån Siren.

Generellt är det dessutom fler kvinnor än män över 80 år som får insatser i den kommunala hälso- och sjukvården.

– Kvinnor lever generellt sett längre. När man blir äldre får man sjukdomar som kan ge funktionsnedsättning och större vårdbehov, säger Eva Lejman.

Kommunal hälso- och sjukvård erbjuds till alla som är 65 år och äldre när det finns behov av vård inom särskilda boendeformer, dagverksamhet eller i hemmet. Även i bostäder med särskild service för vuxna (LSS) finns det personer från 65 år och uppåt som får kommunal hälso- och sjukvård.

Så här ser det ut i din kommun

Bjuv - 58 procent

Örkelljunga - 56 procent

Klippan - 55 procent

Åstorp - 53 procent

Perstorp - 32 procent

Publicerad 13 February 2019 00:00