Ulrika Bengtsdotter på Husdjurshjälpen Skåne vittnar om det har blivit vanligare med dumpning av husdjur. (Hunden på bilden har inget med hundarna i artikeln att göra)

Ulrika Bengtsdotter på Husdjurshjälpen Skåne vittnar om det har blivit vanligare med dumpning av husdjur. (Hunden på bilden har inget med hundarna i artikeln att göra) Foto: Privat/Mostphotos

Dumpning av husdjur ökar

Två kvarlämnade hundvalpar i Örkelljunga återfanns

ÖRKELLJUNGA.

Det har blivit vanligare med dumpning av husdjur. Det vittnar Ulrika Bengtsdotter, grundare av Husdjurshjälpen Skåne, om. Två hundvalpar som lämnades kvar i Örkelljunga häromkvällen återfanns, men det är inte alltid det blir ett glatt slut.

Av
Mikael Öhrn

En bil stannade till vid vändplatsen vid Skåneporten på Östra Spång i Örkelljunga precis efter mörkrets infall i början av februari, släpper ut två hundvalpar och kör därifrån. När hundarna började springa efter bilen kastades det ut en påse från den, vilken hundvalparna instinktivt sprang efter.

– Då tog hundarna påsen och sprang vidare in i skogen, säger Ulrika Bengtsdotter, grundare av Husdjurshjälpen Skåne som bland annat startades upp för att kunna göra just efterlysningar av husdjur eller dess ägare.

Det fanns vittnen till händelsen som tog upp jakten på hundvalparna och samtidigt kom det upp en efterlysning på Husdjurshjälpen Skånes Facebooksida, något som till slut ledde till att de båda valparna kunde bli återfunna senare samma kväll.

Enligt Ulrika Bengtsdotter dumpas det fler och fler husdjur.

– Tyvärr upplever jag att det har blivit ännu vanligare, men kanske inte hundar så mycket. Det är mer kaniner, katter, fåglar, sköldpaddor och smågnagare. Man tror att man kan släppa ut djuren och att de klarar sig, säger Ulrika Bengtsdotter.

Dessvärre är slutet inte alltid gott.

– För något år sen var det någon som hittade en hund bunden i skogen med en vattenskål. De hade försökt slå ihjäl den. Om jag inte minns fel hade den så mycket skador att de blev tvungna att avliva den, säger Ulrika Bengtsdotter.

Mörkertalet är stort.

– Det är svårt att veta. Ibland hittar man ett hundlik i skogen, då vet man inte om den har blivit dumpad, råkat ut för något eller bara dött av sig själv. Då bör kadavret föras för en obduktion för att fastställa dödsorsaken, säger Ulrika Bengtsdotter.

"Jag blir vansinnig, bestört och frustrerad"

Att det finns människor, som till exempel de två personer som dumpade två hundvalpar i Örkelljunga, är något som gör Ulrika Bengtsdotter både ledsen och arg.

– Får man skriva fula ord? Jag blir vansinnig, bestört och frustrerad, säger hon och fortsätter:

– Jag får gåshud över hela kroppen nu. Jag mår så illa av handlandet. Det finns andra vägar att gå, som omplacering. Tänk att överge en familjemedlem på det viset, för mig är det helt oförståeligt att man kan göra så.

En privatperson hittade de två hundvalparna – en svart och korthårig chihuahua och en svart collie med lurvig svans – och ska dagen efter ha tagit dem till veterinären.

Visste du att...

...när väl hundarna är hos veterinären hälsoundersöks de, samt kollas om de är chippade. Är det så att de är stulna återbördas de förhoppningsvis till sina rätta ägare igen, alternativt lämnas de till polisen om det inte går att hitta någon ägare. Väl där säljs de i regel vidare, men i vissa fall är även avlivning nödvändig.

...husdjur räknas enligt lagen som egendom, så om de dumpas som i fallet med de två hundvalparna i Örkelljunga faller brottet under hittegodslagen. För djurplågeri är straffskalan böter till två års fängelse. "Djur räknas som en egendom, därför är straffsatsen när man vanvårdar, missköter eller har ihjäl en hund låg", säger Ulrika Bengtsdotter.

...om du av olika anledningar har tröttnat på ditt husdjur finns det sätt att se till att djuret får det bra ändå. Ulrika Bengtsson rekommenderar att man googlar efter någon förening i närheten som hjälper till att omplacera djur, som till exempel Djurens Vänner i Malmö, Hundstallet utanför Staffanstorp eller bara ett hundpensionat. Man kan även höra hos veterinären eller på djursjukhuset om de vet någon. "Det finns alltid vägar att gå", säger Ulrika Bengtsdotter.

...hittar du ett bortsprunget djur, ring polisen och lägg till exempel en efterlysning på Husdjurshjälpen Skåne.

Publicerad 08 February 2019 00:00