Roy Ekstrand och Civilförsvarsföreningen i Örkelljunga efterlyser yngre medlemmar.

Roy Ekstrand och Civilförsvarsföreningen i Örkelljunga efterlyser yngre medlemmar. Foto: Mikael Öhrn

Blackout när civilförsvaret i Örkelljunga ska locka unga

Hoppas sänka medelåldern med övning tillsammans med kommunens skolor

ÖRKELLJUNGA.

Vi må bo i ett land som har fått leva i fred i över 200 år, men en krisberedskap måste likväl finnas. Nu går Civilförsvarsföreningen i Örkelljunga ut med ett upprop. Fler medlemmar behövs, inte minst yngre sådana.

Av
Mikael Öhrn

Civilförsvarsföreningen i Örkelljunga står sig absolut väl med engagerade medlemmar. I den senaste räkningen hade man 184 stycken, att till exempel jämföra med de betydligt större kommunerna Kristianstad och Ängelholm som har 116, respektive 90 medlemmar.

– Det har väl varit lite med anledningen av bränderna. Dels i somras, dels hade vi mossbranden i Skånes Fagerhult förra året igen. Sen har vi haft någon rätt otäck olycka på E4 också då vi har gått in och öppnat upp de här trygghetspunkterna där vi har lite resurser, säger Roy Ekstrand, ordförande i Civilförsvarsföreningen i Örkelljunga.

Problemet är att medelåldern är aningen hög.

– Tyvärr är det mest äldre så där måste göras någonting, säger Roy Ekstrand och nämner att det ser likadant ut i hela landet.

För att locka yngre till sig hoppas man, i samarbete med utbildningsnämnden och kommunens skolor, få till stånd en övning kallad Blackout.

– Det har varit framgångsrikt i Kristianstad och Hässleholm. Den rör alltifrån vad du gör om strömmen går, till allvarliga grejer, säger Roy Ekstrand.

Så här såg det ut när Civilförsvarsföreningen övade i Eket i somras.

Så här såg det ut när Civilförsvarsföreningen övade i Eket i somras. Foto: Kjell-Arne Johlin

Blackout ligger nära i tid.

– Den måste igång nu så fort som möjligt. Vi är en liten grupp som ska träffa utbildningsnämndens ordförande. Vi efterlyser ett gensvar nu och det är inte av egenintresse, utan det är ur ett samhällsintresse, säger Roy Ekstrand.

– Det känns ju nästan som ett svek mot dem (unga medborgare) att ställa dem inför ett konstaterat faktum och de har aldrig övat eller tränat, fortsätter han.

Den 28 februari klockan 19 i kommunfullmäktigesalen på kommunhuset i Örkelljunga är Civilförsvarsföreningen i Örkelljungas årsmöte. Ett ypperligt tillfälle för intresserade att ta reda på mer.

– Vi hoppas det blir fullt. Nya som gamla medlemmar är välkomna, avslutar Roy Ekstrand.

Visste

du att...

...senast som staten Sverige aktivt deltog i ett krig var i månadsskiftet juli-augusti 1814 då svenskarna anföll Norge, detta sedan norrmännen inte frivilligt gått med på att bli del av den svensknorska union som kommit till stånd enligt den fredsöverenskommelse som nåtts mellan Sverige och Danmark i Kiel i början av samma år.

...det inte bara är i krigs- och kristider som Civilförsvarsföreningen engageras. Bland annat har man den senaste tiden varit väldigt involverade i att förse företag med hjärtstartare som de i sin tur uppdaterar, håller igång och informerar kring.

...Civilförsvarsföreningen i Örkelljunga ingår i Civilförsvarsförbundet som lyder under Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Källa: Roy Ekstrand och Populär historia

Publicerad 05 February 2019 00:00