Fyra nya kameror sätts upp längs med väg 13.

Fyra nya kameror sätts upp längs med väg 13. Genrebild: Mostphotos

Här sätts nya fartkameror upp

Fyra mellan Munka Ljungby och Klippan

KLIPPAN/SKÅNE.

Åtta nya fartkameror sätts upp längs med vägar i Skåne. Fyra av dem placeras på väg 13 mellan Munka Ljungby och Klippan.

Av
Martin Wingren

– Vi hoppas att få ner mängden fortkörning. Våra undersökningar visar att kameror fungerar väl, säger Kristina Johansson på Trafikverket.

Trafikverket gör mätningar på vägarna för att få fram information om medelhastighet och hastighetsöverträdelser, undersökningar som visar på var det behövs fler fartkameror.

– Ofta är det 70, 80 och 90-vägar med relativt mycket trafik med dokumenterad mätning av hastigheter. Vi väljer alltid att placera kameror längs de vägar där vi mätt för höga hastigheter, säger Kristina Johansson.

På väg 13 mellan Klippan och Munka-Ljungby monteras fyra av kamerorna upp. Två i höjd med samhället Munka-Ljungby och två mellan E4 och Klippan. Sammanlagt kommer det att finnas elva kameror på den här sträckan.

Utöver detta kommer fyra kameror att monteras på väg 23 mellan Rolsberga och Sandåkra. När monteringen är klar kommer det att finnas 14 kameror på denna sträcka.

Trafiksäkerhetskameror

- De nuvarande (1 600 kameror, år 2017) kamerorna räddar cirka 20 liv per år

- Dessutom räddas fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken

- Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade

- Kamerorna innehåller både kamera och radar

- Endast de som kör för fort fotograferas

- Alla kameror är direktkopplade till Polisen

Publicerad 01 February 2019 11:05