Harriet Jönsson är chef för Kulturskolan. Här tillsammans med en av besökarna som testade på filmtekniken i den nya studion.

Harriet Jönsson är chef för Kulturskolan. Här tillsammans med en av besökarna som testade på filmtekniken i den nya studion. Foto: Pressbild/ Anna Lönn Franko

Kulturskolan invigde film- och konststudion

Prova på lockade nya elever till Kulturskolan

ÅSTORP. Under torsdagskvällen invigde Kulturskolan sina nya lokaler i Kulturhuset Björnen. Här finns det nu plats för både film och konstelever.

Av
Hanna Dockson

Under vårterminen 2019 utökar Åstorps kulturskola sitt utbud med konst som ämne. Det innebär att barn och ungdomar som bor i kommunen nu även kan testa på aktiviteter som att teckna, skulptera eller måla med akvarell. En utveckling som välkomnas av rektorn:

– Kulturskolan har ju utvecklas från att vara en musikskola till att bli en kulturskola. Det innebär ju att det förväntas att vi kan erbjuda fler ämnen. Flytten till Björnen gör att vi även kan erbjuda konst, säger Harriet Jönsson, chef för Kulturskolan.

Det är film och konstkursen som anordnas inuti Kulturhuset Björnen.

– Någon renovering handlar det inte om utan de fysiska väggarna och sånt är kvar precis som det var. Däremot har vi lagt ner mycket tid på inredning. I konstsalen finns det exempelvis mycket hyllor och grejer. Det finns även plats för många elever att sitta och teckna, rita eller skulptera, säger Harriet Jönsson.

Filmavdelningen var före flytten bara en liten del av en studio, men det är ett minne blott i dag. Nu finns det skrivbord och plats för Ipads som används mycket i animationer.

– Det finns också en möjlighet att spela upp filmerna och därmed också att redovisa elevernas arbete på ett nytt vis. Eleverna kommer tack vare flytten även få tillgång till hela huset när de behöver miljöer till sina filmer, säger Harriet Jönsson.

Att känslan är annorlunda det går inte att ta miste på.

– Det känns mer som att man är i en filmlokal och en konstlokal, liksom lokalerna på Fabriksgatan i huvudsak är musikinriktade. Det blir liksom som en egen värld i varje studio, säger Harriet Jönsson.

I konststudion fick besökarna för ovanlighetens skull testa på att teckna lite på väggen.

I konststudion fick besökarna för ovanlighetens skull testa på att teckna lite på väggen. Foto: Pressbild/ Anna Lönn Franko

Helt optimal är dock inte lösningen.

– Det hade förstås varit bättre om allt fanns på ett ställe, men det tar ju faktiskt bara 2 minuter i mellan. Vi ska ju dessutom ha många samarbeten mellan alla områden som finns på Kulturskolan, säger Harriet Jönsson.

Hon hoppas på att de nya lokalerna ska göra så att fler får upp ögonen för kulturskolans två kurser.

– Jag tror absolut att det kommer att göra det. Det står nämligen inte någon i kö till just konst och film i nuläget så det finns plats att ta in elever omgående, säger Harriet Jönsson.

Givetvis fick en av eleverna klippa bandet vid invigningen.

Givetvis fick en av eleverna klippa bandet vid invigningen. Foto: Pressbild: Anna Lönn Franko

Publicerad 11 January 2019 10:20