Tydlig kommunikation bidrar till att skapa ett fint samarbete och förtroende med ditt barn tipsar ansvarig för föräldrakursen i Åstorps kommun.

Tydlig kommunikation bidrar till att skapa ett fint samarbete och förtroende med ditt barn tipsar ansvarig för föräldrakursen i Åstorps kommun. Foto: Mostphotos

Rusning till populära föräldrakurser

Kostnadsfri kurs som gör dig säkrare i rollen som förälder

ÅSTORP. Inom kort är det terminsstart för de omåttligt populära föräldrakurserna. Nytt för i år är att de minsta kan följa med på dagkurserna. Trycket är hårt för det är många som vill ha en plats.

Av
Hanna Dockson

Det handlar förstås om Active Parenting. Kursen som inte kostar en krona, men som kan vara en hjälp på vägen inom föräldraskapet för kommuninvånarna. Kurserna anordnas både på dagtid och kvällstid. För den som vill finns även kurslitteratur på plats att låna eller köpa. Trots att kurserna har funnits i många år, så avtar inte intresset utan tvärtom.

– Intresset har absolut växt i takt med att föräldrarna känner till det och vet vad det är för något. Det är tydligt att ju längre de har pågått desto fler söker sig hit. Det går via mun till mun helt enkelt. Om man väl har börjat så brukar föräldrarna gå alla kurser, säger Ingela Lindström, ansvarig för Active Parenting kurserna i Åstorp Kommun.

Kurserna vänder sig till föräldrar i olika faser av föräldraskapet. Småbarnskurser, skolbarn och sedan tonårskurser.

– Kurserna är väldigt populära. Många mailar och frågar och när vi lägger ut att nya kurser startar så blir de snabbt fulla. Vi står alltid med en kölista på personer som vill vara med när nästa kurs startar. Vi har ju flera utbildare så vi försöker att tillfredsställa den efterfrågan som finns, säger Ingela Lindström.

Betyget på kurserna sätter förstås föräldrarna som går på kurserna och de är mycket nöjda.

– Kurserna är en slags processutbildning för föräldrarna. Man tänker och reflekterar mycket över vad man gör som förälder. Det handlar ju om föräldraskapet och vad man kan tänka på beroende på vilken ålder barnen befinner sig i. Med ett fint förhållningssätt till sina barn så blir det ett naturligt samarbete mellan barn och föräldrar. Det kan utvecklas i takt med att barnen växer, men en tydlig kommunikation kan göra stor skillnad, säger Ingela Lindström.

Kurserna gör det också lättare för föräldrarna att ge barnen självförtroende och självkänsla.

– Hur man ska göra det på bästa vis växlar beroende på vilken ålder barnet är i, säger Ingela Lindström.

Just föräldraskapet kan vara en öm tå för vissa. En del vill inte ha några råd alls utan bara gör som de själva vill, medan andra ställer sig desto ödmjukare och tacksamt tar till sig råd som gör att de kan få en finare relation med sina barn.

– Kurserna har inga pekpinnar utan det handlar om ett levande samtal med deltagarna som går den. Visst är barnen i fokus, men samtidigt så är det lika mycket kurser som gör att föräldrarna lär sig att se och vara uppmärksamma på hur de själva är som föräldrar, säger Ingela Lindström.

Det gemensamma syftet är dock att bygga goda relationer.

– Det handlar om att fundera över vad som händer om man gör på ett visst vis som föräldrar och varför det blir så. Hur är det exempelvis när barnen ska gå och lägga sig. Ofta handlar det om att något inte fungerar i kommunikationen, säger Ingela Lindström.

Kurserna kostar ingenting, men antalet platser är begränsade och turordning tillämpas. Deltagarna behöver inte vara med och dela med sig utan det går bra att bara sitta med och lyssna. Mer information om kurserna samt anmälan finns på kommunens hemsida.

Publicerad 10 January 2019 15:00