Författaren Claus Bork har skrivit en fjärde bok i äventyrsserien om Korpen Svarte Sigurd som utspelar sig i Skånes Fagerhult

Författaren Claus Bork har skrivit en fjärde bok i äventyrsserien om Korpen Svarte Sigurd som utspelar sig i Skånes Fagerhult Foto: Pressbild

Trolltider i Trulsabygget

Ger liv till bortglömda väsen

SKÅNES FAGERHULT. När författaren Claus Bork flyttade till Skånes mörka skogar kom trollens magiska värld upp i minnet. Det resulterade i en bok där just trollen har en viktig roll.

Av
Hanna Dockson

Claus Borks kreativitet har varit ett viktigt inslag för att komma tillbaka efter sjukdom. I hjärtat är han både musiker och författare. Det var det som gjorde att han för 25 år sedan började skriva äventyrsserien om Korpen Svarte Sigurd.

– Min äldsta son fick vara huvudpersonen och böckerna sålde riktigt bra i Danmark. När jag kom till Sverige så kände jag att det var dags att skriva ännu en bok i serien, säger Claus Bork.

Författen Claus Bork fick genom flytten till Skånes Fagerhult idéen att skriva en fjärde bok i sin äventyrrserie.

Författen Claus Bork fick genom flytten till Skånes Fagerhult idéen att skriva en fjärde bok i sin äventyrrserie. Foto: Pressbild

Han pratade med sitt danska bokförlag som blev eld och lågor. Boken blev också hans väg in på den svenska barnboksmarknaden tack vare att översättaren Ulla Strandberg tog sig an hans verk.

– Eftersom min son i dag är 41-år så är det inte riktigt befogat att han utgör huvudpersonen i boken längre, istället fick det bli hans barn som för boken framåt, säger Claus Bork.

Idéen till boken kom till honom genom nyhetsflödet. Det var när han läste om att det fanns en vit älg i de svenska skogarna och sedan hur en galen dansk tog död på den genom att skjuta den som bitarna plötsligt föll på plats. Genom att boken blev verklighet har den döda älgen nu fått evigt liv och kommer aldrig att glömmas bort.

– I boken kommer mina barnbarn på jullov och samtidigt har en vit älg blivit född ute i skogen. Den lever dock inte säkert eftersom det finns en trollkung som först vill döda den vita älgen och sedan äta upp den. Han tror nämligen att det ska ge honom magiska krafter. I boken så hittar barnen ett sätt att rädda den, säger Claus Bork.

Författaren beskriver den som ett klassiskt äventyr med mycket humor.

– Jag har fått mycket positiva reaktionerna från de som bor här i området. De tycker förstås att det är häftigt att läsa en bok som utspelar sig här. Klassiskt äventyr funkar även i dag. Det behövs inte massa avancerade monster. För mig handlar det om att skriva bra och med enkla ingredienser och inslag. På så vis kan man även göra vardagssaker fantastiska, säger Claus Bork.

Claus Borks bok är omtyckt av skolbarnen.

Claus Borks bok är omtyckt av skolbarnen. Foto: Pressbild

Boken gjorde att han fick mersmak på det här med troll. Det har till och med bildats en ideell förening som heter Det har gått Troll i Fagerhult/Föreningen med hög svansföring. Under vår och sommar har också flera workshops ägt rum med skolbarnen i Skånes Fagerhult kring ämnet. Det finns även planer på att skapa en rockmusikal med boken som utgångspunkt.

Svarte Sigurd och Trollkungen från Trulsabygget kommer att bli en musikal som ska spelas in i Claus Borks studio

Svarte Sigurd och Trollkungen från Trulsabygget kommer att bli en musikal som ska spelas in i Claus Borks studio Foto. Pressbild

Publicerad 09 January 2019 15:13